Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Beza Pavlowa z lemon curd, posypana prażonymi migdałami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut + 2 h czas pieczenia
Liczba porcji:
8
Czas pieczenia:
około 2 godziny
Składniki:
  •  6 białek jaj
  •  300 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Krem:

  •  400 ml śmietany kremówki 36%
  •  3 łyżki cukru pudru
Dodatkowe:

 

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Robot kuchenny MRK-17
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Do misy robota wlać białka jaj. Ubić na sztywną pianę, prędkość 5 czas 4 minuty. Następnie stopniowo łyżką po łyżce wsypać cukier. Pianę z cukrem ubijać tak długo, aż w pianie nie będą wyczuwalne grudki cukru, prędkość 5 ubijać przez 11 minut. Na papierze do pieczenia odrysować okrąg (przy pomocy talerza o średnicy 24 cm). Wyłożyć na papier w odrysowanym okręgu pianę z białek, wyrównać powierzchnię. Przy pomocy łyżki wyciągać brzeg bezy ku górze. Piekarnik nagrzać do 90’C. Wstawić bezę i suszyć około 2 godzin, po czym wyłączyć piekarnik i studzić bezę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Do misy robota wlać śmietanę kremówkę, ubijać prędkość 5, czas 3 minuty. Gdy krem będzie już prawie ubity wsypać cukier puder i wszystko jeszcze chwilę ubijać prędkość 5, czas 1 minuta. Bezę przełożyć na okrągły talerz, Najpierw na bezie posmarować lemon curd, następnie na wierzch krem ze śmietany. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów, co chwilę je mieszając, żeby się nie przypaliły. Wystudzone migdały posypać na wierzchu kremu. Bezę najlepiej smarować kremem na krótko przed podaniem, dzięki temu będzie chrupiąca i nie zmięknie.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado