Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Beza Pavlowa z lemon curd, posypana prażonymi migdałami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut + 2 h czas pieczenia
Liczba porcji:
8
Czas pieczenia:
około 2 godziny
Składniki:
  •  6 białek jaj
  •  300 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Krem:

  •  400 ml śmietany kremówki 36%
  •  3 łyżki cukru pudru
Dodatkowe:

 

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Robot kuchenny MRK-17
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do misy robota wlać białka jaj. Ubić na sztywną pianę, prędkość 5 czas 4 minuty.
  2. Następnie stopniowo łyżką po łyżce wsypać cukier. Pianę z cukrem ubijać tak długo, aż w pianie nie będą wyczuwalne grudki cukru, prędkość 5 ubijać przez 11 minut. 
  3. Na papierze do pieczenia odrysować okrąg (przy pomocy talerza o średnicy 24 cm). Wyłożyć na papier w odrysowanym okręgu pianę z białek, wyrównać powierzchnię. Przy pomocy łyżki wyciągać brzeg bezy ku górze.
  4. Piekarnik nagrzać do 90’C. Wstawić bezę i suszyć około 2 godzin, po czym wyłączyć piekarnik i studzić bezę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
  5. Do misy robota wlać śmietanę kremówkę, ubijać prędkość 5, czas 3 minuty. Gdy krem będzie już prawie ubity wsypać cukier puder i wszystko jeszcze chwilę ubijać prędkość 5, czas 1 minuta.
  6. Bezę przełożyć na okrągły talerz, Najpierw na bezie posmarować lemon curd, następnie na wierzch krem ze śmietany. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów, co chwilę je mieszając, żeby się nie przypaliły.
  7. Wystudzone migdały posypać na wierzchu kremu. Bezę najlepiej smarować kremem na krótko przed podaniem, dzięki temu będzie chrupiąca i nie zmięknie.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy