Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Lemon curd

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
około 300 g lemon curdu
Czas gotowania:
11 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:
  • 200 g soku z cytryny
  • skórka z otartej 1 cytryny
  • 140 g cukru
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 15  g mąki ziemniaczanej
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Przygotowanie:

1. Cytrynę sparzyć, dobrze oczyścić i osuszyć, zetrzeć z niej skórkę Z cytryn wyciskać sok, aby uzyskać 200 g.

2. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 200 g soku z cytryny, dodać startą skórkę z 1 cytryny, wsypać 140 g cukru, wbić 3 całe jajka oraz wsypać 15 g mąki ziemniaczanej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Całość zagotować. Temperatura 100°C, czas 6 minut, prędkość 1.

3. Zdjąć pokrywę, dodać 120 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki.

4. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie gotować lemon curd. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.

5. Zdjąć pokrywę, lemon curd przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

Uzależniający słodko-kwaśny i jednocześnie orzeźwiający smak.

Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy