Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Lemon curd

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
około 300 g lemon curdu
Czas gotowania:
11 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 200 g soku z cytryny
  • skórka z otartej 1 cytryny
  • 140 g cukru
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 15  g mąki ziemniaczanej
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Przygotowanie:

1. Cytrynę sparzyć, dobrze oczyścić i osuszyć, zetrzeć z niej skórkę Z cytryn wyciskać sok, aby uzyskać 200 g.

2. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 200 g soku z cytryny, dodać startą skórkę z 1 cytryny, wsypać 140 g cukru, wbić 3 całe jajka oraz wsypać 15 g mąki ziemniaczanej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Całość zagotować. Temperatura 100°C, czas 6 minut, prędkość 1.

3. Zdjąć pokrywę, dodać 120 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki.

4. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie gotować lemon curd. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.

5. Zdjąć pokrywę, lemon curd przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

Uzależniający słodko-kwaśny i jednocześnie orzeźwiający smak.

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy