Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Barszcz ukraiński

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4-6
Czas gotowania:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 450 g buraków (2 sztuki średniej wielkości)
  • 500 g ziemniaków (po obraniu 300 g)
  • 140 g marchwi
  • 100 g cebuli
  • 80 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 20 g oleju
  • 1 litr wody
  • 1 puszka białej fasoli (400 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka majeranku

100 g gęstej śmietany do podania (udekorowania na talerzach).

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 450 g buraków (2 sztuki średniej wielkości) cienko obrać ze skórki, pokroić na kawałki ok. 2-3 cm. 500 g ziemniaków obrać, pokroić w kostkę ok. 2×2 cm (obranych powinno być ok. 300 g). 140 g marchwi, 100 g selera, 80 g pietruszki cienko obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 100 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, cebulę przekroić na 4 części. Fasolę z puszki osączyć z zalewy.

Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 założyć nóż. Dodać 100 g pokrojonej na kawałki cebuli i 2 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – Czas 8 sekund, prędkość 7.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąć nóż, założyć mieszadło, łopatką zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Dodać 20 g oleju, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, poddusić – temperatura 85˚C, czas 4 minuty, prędkość 1

Krok 4 – Do naczynia miksującego nr 2 założyć nóż. Dodać ok 400 g obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki buraków, 140 g marchwi, 80 g pietruszki, 100 g selera – obrane i pokrojone na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 14 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. Za pomocą łopatki przełożyć warzywa do pojemnika nr 1 z duszoną cebulą i czosnkiem. Wlać 1 litr wody, dodać 1 pełną łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego. Zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować – temperatura 100˚C, czas 12 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę naczynia, włożyć 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę i 1 czubatą łyżkę majeranku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do zupy dodać 400 g białej fasoli osączonej z zalewy i 2 łyżki soku z cytryny. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 4 minuty, obroty 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, spróbować zupę, ewentualnie doprawić. Podawać na talerzach z łyżką gęstej śmietany.

Udostępnij:
3.2 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta

Jak wgrać przepisy z internetu do icooka.kupilam niedawno i i wiele nie jest wgrane

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepisy są dodawane do termorobota kilka razy w roku. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek