Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Barszcz postny z fasolą na zakwasie z buraków

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10-15 min + kilka godzin moczenie fasoli
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
2 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 250 g suchej fasoli białej (lub 500 g gotowanej)
  • 400 g buraków
  • 250 g zakwasu z buraków
  • 100 g marchwi
  • 100 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 g grzybów suszonych
  • 40 g oleju
  • 2 łyżki soli (ok. 15 g)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 6szt ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżka cukru (do smaku)
  • 1,2 litra wody
  • 6 łyżek gęstej śmietany do podania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Jeśli używana jest fasola z puszki – pominąć etapy gotowania fasoli.

Krok 2 – 250 g włożyć do naczynia (miski), zalać 1,5 litra wody i pozostawić do namoczenia na kilka godzin (można na noc). Po tym czasie wodę z fasoli odlać, fasolę włożyć do koszyczka.

Krok 3 – Do dzbanka wlać 1,5 litra wody, dodać 1 płaską łyżkę soli, do wody włożyć koszyczek z fasolą. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować fasolę – temperatura 100˚C, czas 1 godzina, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, sprawdzić, czy fasola jest już miękka. Jeśli nie, gotować nadal – temperatura 100˚C , 10 – 15 minut (ustawienia własne). Jeśli fasola jest już miękka pominąć ten krok.

Krok 5 – Za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ugotowana fasolą, odstawić.

Krok 6 – Przygotować warzywa: obrać 100 g marchwi i 100 g cebuli, cebulę przekroić na 4 części. Buraki (400 g) obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, 4 ząbki czosnku obrać.

Krok 7 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć 100 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki i 4 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć zaślepkę, przez otwór w pokrywie wlać 40 g oleju, poddusić cebulę – temperatura 90˚C, czas 5 minut.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Zetrzeć 100 g obranej marchwi i 400 g obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki buraków popychając je popychaczem – czas 25 sekund, prędkość 6.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. W dzbanku założyć mieszadło. Za pomocą łopatki zabrać warzywa ze ścian naczynia. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić warzywa – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, do dzbanka wlać 1,3 litra wody, wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować barszcz – temperatura 100˚C, czas 45 minut, prędkość 1.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, do barszczu wlać 250 g zakwasu z buraków, włożyć 500 g ugotowanej fasoli. Dodać 1 czubatą łyżkę majeranku, 0,5 łyżeczki pieprzu oraz 1 łyżkę cukru. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 90˚C, czas 10 min, prędkość 1.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, spróbować barszcz, ewentualnie doprawić zupę solą, pieprzem, czosnkiem. Nie gotować .

Krok 14 – Barszcz podawać w głębokich talerzach z łyżką gęstej śmietany.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy