Krok 1 – Jeśli używana jest fasola z puszki – pominąć etapy gotowania fasoli.
Krok 2 – 250 g włożyć do naczynia (miski), zalać 1,5 litra wody i pozostawić do namoczenia na kilka godzin (można na noc). Po tym czasie wodę z fasoli odlać, fasolę włożyć do koszyczka.
Krok 3 – Do dzbanka wlać 1,5 litra wody, dodać 1 płaską łyżkę soli, do wody włożyć koszyczek z fasolą. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować fasolę – temperatura 100˚C, czas 1 godzina, prędkość 1.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, sprawdzić, czy fasola jest już miękka. Jeśli nie, gotować nadal – temperatura 100˚C , 10 – 15 minut (ustawienia własne). Jeśli fasola jest już miękka pominąć ten krok.
Krok 5 – Za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ugotowana fasolą, odstawić.
Krok 6 – Przygotować warzywa: obrać 100 g marchwi i 100 g cebuli, cebulę przekroić na 4 części. Buraki (400 g) obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, 4 ząbki czosnku obrać.
Krok 7 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć 100 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki i 4 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 6.
Krok 8 – Otworzyć zaślepkę, przez otwór w pokrywie wlać 40 g oleju, poddusić cebulę – temperatura 90˚C, czas 5 minut.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Zetrzeć 100 g obranej marchwi i 400 g obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki buraków popychając je popychaczem – czas 25 sekund, prędkość 6.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. W dzbanku założyć mieszadło. Za pomocą łopatki zabrać warzywa ze ścian naczynia. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić warzywa – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 11 – Otworzyć pokrywę, do dzbanka wlać 1,3 litra wody, wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować barszcz – temperatura 100˚C, czas 45 minut, prędkość 1.
Krok 12 – Otworzyć pokrywę, do barszczu wlać 250 g zakwasu z buraków, włożyć 500 g ugotowanej fasoli. Dodać 1 czubatą łyżkę majeranku, 0,5 łyżeczki pieprzu oraz 1 łyżkę cukru. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 90˚C, czas 10 min, prędkość 1.
Krok 13 – Otworzyć pokrywę, spróbować barszcz, ewentualnie doprawić zupę solą, pieprzem, czosnkiem. Nie gotować .
Krok 14 – Barszcz podawać w głębokich talerzach z łyżką gęstej śmietany.