Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Barszcz postny z fasolą na zakwasie z buraków

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10-15 min + kilka godzin moczenie fasoli
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
2 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 250 g suchej fasoli białej (lub 500 g gotowanej)
  • 400 g buraków
  • 250 g zakwasu z buraków
  • 100 g marchwi
  • 100 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 g grzybów suszonych
  • 40 g oleju
  • 2 łyżki soli (ok. 15 g)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 6szt ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżka cukru (do smaku)
  • 1,2 litra wody
  • 6 łyżek gęstej śmietany do podania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Jeśli używana jest fasola z puszki – pominąć etapy gotowania fasoli.

Krok 2 – 250 g włożyć do naczynia (miski), zalać 1,5 litra wody i pozostawić do namoczenia na kilka godzin (można na noc). Po tym czasie wodę z fasoli odlać, fasolę włożyć do koszyczka.

Krok 3 – Do dzbanka wlać 1,5 litra wody, dodać 1 płaską łyżkę soli, do wody włożyć koszyczek z fasolą. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować fasolę – temperatura 100˚C, czas 1 godzina, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, sprawdzić, czy fasola jest już miękka. Jeśli nie, gotować nadal – temperatura 100˚C , 10 – 15 minut (ustawienia własne). Jeśli fasola jest już miękka pominąć ten krok.

Krok 5 – Za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ugotowana fasolą, odstawić.

Krok 6 – Przygotować warzywa: obrać 100 g marchwi i 100 g cebuli, cebulę przekroić na 4 części. Buraki (400 g) obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, 4 ząbki czosnku obrać.

Krok 7 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć 100 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki i 4 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć zaślepkę, przez otwór w pokrywie wlać 40 g oleju, poddusić cebulę – temperatura 90˚C, czas 5 minut.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Zetrzeć 100 g obranej marchwi i 400 g obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki buraków popychając je popychaczem – czas 25 sekund, prędkość 6.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. W dzbanku założyć mieszadło. Za pomocą łopatki zabrać warzywa ze ścian naczynia. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić warzywa – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, do dzbanka wlać 1,3 litra wody, wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować barszcz – temperatura 100˚C, czas 45 minut, prędkość 1.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, do barszczu wlać 250 g zakwasu z buraków, włożyć 500 g ugotowanej fasoli. Dodać 1 czubatą łyżkę majeranku, 0,5 łyżeczki pieprzu oraz 1 łyżkę cukru. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 90˚C, czas 10 min, prędkość 1.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, spróbować barszcz, ewentualnie doprawić zupę solą, pieprzem, czosnkiem. Nie gotować .

Krok 14 – Barszcz podawać w głębokich talerzach z łyżką gęstej śmietany.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek