Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Barszcz czerwony grzybowy na zakwasie z buraków

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10-15 min + 30min moczenie grzybów
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
1h 10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • tarcza
  • koszyczek
Składniki:
  • 600 g buraków
  • 250 g zakwasu z buraków
  • 1 nieduże jabłko (ok. 150 g)
  • 80 g marchwi
  • 50 g pietruszki
  • 80 g selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g grzybów suszonych
  • 1 płaska łyżka soli (ok. 15g)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 6szt ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżka cukru (do smaku)
  • 1,5 litra wody + 250 g do moczenia grzybów
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: obrać 80 g marchwi, 50 g pietruszki i 80 g selera, pokroić na mniejsze kawałki. 600 g buraków obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko umyć, przekroić na 4 części, wydrążyć gniazdo nasienne. 3 ząbki czosnku obrać. Grzyby suszone (20 g) włożyć do miseczki, zalać 250 g ciepłej wody (1 szklanka), pozostawić do namoczenia na ok. 30 min, po tym czasie wyjąc grzyby, wodę po moczeniu zachować.

Krok 2 – Na dnie koszyczka ułożyć 6 szt. ziela angielskiego i 3 liście laurowe oraz namoczone grzyby.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić 600 g obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki buraków popychając je popychaczem – czas 20 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Buraki przełożyć do koszyczka, dzbanka nie myć.

Krok 5 – Do dzbanka włożyć obrane i pokrojona na mniejsze kawałki marchew, pietruszkę, seler, pokrojone na mniejsze części jabłka ze skórką i 3 ząbki czosnku. Wlać 200 g wody z moczenia grzybów oraz 1,5 litra wody, wsypać 1 łyżkę soli.  

Krok 6 – Do dzbanka włożyć koszyczek z grzybami i burakami. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować barszcz – temperatura 100˚C, czas 1 godzina, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z burakami. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąc z barszczu warzywa i jabłka.

Krok 8 – Do barszczu wlać 250 g zakwasu z buraków, dodać 1 czubatą łyżkę majeranku, 0,5 łyżeczki pieprzu oraz 1 łyżkę cukru. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 90˚C, czas 8 min, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, spróbować barszcz, ewentualnie doprawić zupę. Nie gotować .

Krok 10 – Barszcz podawać z pasztecikami, uszkami lub krokietami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango