Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Barszcz biały z ziemniakami na żeberkach bez zakwasu

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 min
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
60 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 300 g soku (wody) z kiszonych ogórków
  • 300 g niedużych żeberek wieprzowych
  • 100 g boczku wędzonego bez skóry
  • 600 g ziemniaków
  • 120 g cebuli (1 większa)
  • 100 g marchwi
  • 80 g korzenia pietruszki
  • 80 g selera
  • 60 g śmietanki 18%
  • 50 g wody
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 1,8 l wody (1800g)
  • Dodatkowo – 4 jajka ugotowane na twardo
  • Posiekana natka pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Barszcz można ugotować również na białej kiełbasie.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: 100 g marchwi, 80 g pietruszki i 80 g selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 3 ząbki czosnku obrać. 120 g cebuli obrać, przekroić ją na mniejsze kawałki. 100 g boczku pokroić w kostkę ok. 0,5 x 0,5 cm. 300 g żeberek umyć, przekroić w poprzek (wzdłuż kości) na mniejsze kawałki. 600 g ziemniaków obrać, pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm.

Krok 2 – Na dnie koszyczka ułożyć w kolejności: 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 300 g pokrojonych żeberek oraz przygotowane kawałki marchwi, pietruszki i selera.

Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 120 g pokrojonej cebuli i 3 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę – zeszklić cebulę – temperatura 100˚C, 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć 80 g boczku wędzonego pokrojonego w niedużą kostkę. Wlać 1800 g wody (1,8 litra), dodać 1,5 łyżeczki soli. Do dzbanka włożyć koszyczek z żeberkami i warzywami. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 105˚C, 35 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąc koszyczek z żeberkami i warzywami. Po przestygnięciu z żeberek oddzielić kości a mięso pokroić w paski. Marchew pokroić w plasterki.

Krok 7 – Do wywaru w dzbanku włożyć 500 g pokrojonych w kostkę ziemniaków oraz mięso z żeberek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować zupę – temperatura 100˚C, 20 minut, prędkość 1 obroty wsteczne.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka , wlać 300 g soku z ogórków kiszonych, dodać pokrojoną w plasterki marchew, 2 łyżki majeranku, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę, gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 3 min, prędkość 1.

Krok 9 – W miseczce wymieszać 50 g śmietanki 18%, 50 g wody oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać tak, aby nie było grudek.

Krok 10 – Przez otwór w pokrywie wlać zaprawę ze śmietanki, wody i mąki. Wymieszać zupę czas 1 minuta, prędkość 2, obroty wsteczne.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę solą, pieprzem, mielonym czosnkiem. Można dodać 1 łyżkę chrzanu, a jeśli jest zbyt mało kwaśny – szczyptę kwasku cytrynowego.

Krok 12 – Zupę podawać w miseczkach z połówkami jajek ugotowanych na twardo. Posypać pokrojoną natką pietruszki.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek