Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Barszcz biały z ziemniakami na żeberkach bez zakwasu

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 min
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
60 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 300 g soku (wody) z kiszonych ogórków
  • 300 g niedużych żeberek wieprzowych
  • 100 g boczku wędzonego bez skóry
  • 600 g ziemniaków
  • 120 g cebuli (1 większa)
  • 100 g marchwi
  • 80 g korzenia pietruszki
  • 80 g selera
  • 60 g śmietanki 18%
  • 50 g wody
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 1,8 l wody (1800g)
  • Dodatkowo – 4 jajka ugotowane na twardo
  • Posiekana natka pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Barszcz można ugotować również na białej kiełbasie.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: 100 g marchwi, 80 g pietruszki i 80 g selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 3 ząbki czosnku obrać. 120 g cebuli obrać, przekroić ją na mniejsze kawałki. 100 g boczku pokroić w kostkę ok. 0,5 x 0,5 cm. 300 g żeberek umyć, przekroić w poprzek (wzdłuż kości) na mniejsze kawałki. 600 g ziemniaków obrać, pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm.

Krok 2 – Na dnie koszyczka ułożyć w kolejności: 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 300 g pokrojonych żeberek oraz przygotowane kawałki marchwi, pietruszki i selera.

Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 120 g pokrojonej cebuli i 3 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę – zeszklić cebulę – temperatura 100˚C, 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć 80 g boczku wędzonego pokrojonego w niedużą kostkę. Wlać 1800 g wody (1,8 litra), dodać 1,5 łyżeczki soli. Do dzbanka włożyć koszyczek z żeberkami i warzywami. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 105˚C, 35 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąc koszyczek z żeberkami i warzywami. Po przestygnięciu z żeberek oddzielić kości a mięso pokroić w paski. Marchew pokroić w plasterki.

Krok 7 – Do wywaru w dzbanku włożyć 500 g pokrojonych w kostkę ziemniaków oraz mięso z żeberek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować zupę – temperatura 100˚C, 20 minut, prędkość 1 obroty wsteczne.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka , wlać 300 g soku z ogórków kiszonych, dodać pokrojoną w plasterki marchew, 2 łyżki majeranku, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę, gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 3 min, prędkość 1.

Krok 9 – W miseczce wymieszać 50 g śmietanki 18%, 50 g wody oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać tak, aby nie było grudek.

Krok 10 – Przez otwór w pokrywie wlać zaprawę ze śmietanki, wody i mąki. Wymieszać zupę czas 1 minuta, prędkość 2, obroty wsteczne.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę solą, pieprzem, mielonym czosnkiem. Można dodać 1 łyżkę chrzanu, a jeśli jest zbyt mało kwaśny – szczyptę kwasku cytrynowego.

Krok 12 – Zupę podawać w miseczkach z połówkami jajek ugotowanych na twardo. Posypać pokrojoną natką pietruszki.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój czekoladowo-orzechowy