Krok 1 – Przygotować składniki: 100 g marchwi, 80 g pietruszki i 80 g selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 3 ząbki czosnku obrać. 120 g cebuli obrać, przekroić ją na mniejsze kawałki. 100 g boczku pokroić w kostkę ok. 0,5 x 0,5 cm. 300 g żeberek umyć, przekroić w poprzek (wzdłuż kości) na mniejsze kawałki. 600 g ziemniaków obrać, pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm.
Krok 2 – Na dnie koszyczka ułożyć w kolejności: 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 300 g pokrojonych żeberek oraz przygotowane kawałki marchwi, pietruszki i selera.
Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 120 g pokrojonej cebuli i 3 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę – zeszklić cebulę – temperatura 100˚C, 5 minut, prędkość 1.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć 80 g boczku wędzonego pokrojonego w niedużą kostkę. Wlać 1800 g wody (1,8 litra), dodać 1,5 łyżeczki soli. Do dzbanka włożyć koszyczek z żeberkami i warzywami. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 105˚C, 35 minut, prędkość 1.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąc koszyczek z żeberkami i warzywami. Po przestygnięciu z żeberek oddzielić kości a mięso pokroić w paski. Marchew pokroić w plasterki.
Krok 7 – Do wywaru w dzbanku włożyć 500 g pokrojonych w kostkę ziemniaków oraz mięso z żeberek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować zupę – temperatura 100˚C, 20 minut, prędkość 1 obroty wsteczne.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka , wlać 300 g soku z ogórków kiszonych, dodać pokrojoną w plasterki marchew, 2 łyżki majeranku, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę, gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 3 min, prędkość 1.
Krok 9 – W miseczce wymieszać 50 g śmietanki 18%, 50 g wody oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać tak, aby nie było grudek.
Krok 10 – Przez otwór w pokrywie wlać zaprawę ze śmietanki, wody i mąki. Wymieszać zupę czas 1 minuta, prędkość 2, obroty wsteczne.
Krok 11 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę solą, pieprzem, mielonym czosnkiem. Można dodać 1 łyżkę chrzanu, a jeśli jest zbyt mało kwaśny – szczyptę kwasku cytrynowego.
Krok 12 – Zupę podawać w miseczkach z połówkami jajek ugotowanych na twardo. Posypać pokrojoną natką pietruszki.