Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bagietka francuska

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2
Czas pieczenia:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 350 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Z ciasta można formować również podłużne bułeczki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać wodę, dodać drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać mąkę i sól. Zamknąć  pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabiania ciasta – czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrastania na ok. 30min.

Krok 5 – Ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować kulę i ponownie pozostawić do wyrastania na ok. 30 min.

Krok 6 – Kulę ciasta przekroić na pół ostrym nożem, następnie każdą część ponownie wzdłuż na pół. Z każdej porcji ciasta uformować podłużną bagietkę,  położyć na blasze do pieczenia, naciąć ostrym nożem i za pomocą pędzelka posmarować wodą

Krok 7 – Bagietki  włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec z termoobiegiem ok. 15-20 min aż skórka będzie rumiana.

Udostępnij:
4.8 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Bardzo dobry przepis smaczne lekkie Polecam w 100%

Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Cieszy nas to bardzo !:) Życzymy smacznego

Ania

Zamiast bagietek wyszły bułeczki

20220217_194250.jpg
Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Wyglądają pysznie

Kornelia

Dzień dobry!Mam pytanie…🙈Czy faktycznie nagrzewacie piekarnik do 180’ Bo ja wypiekałam w ten sposób i musiałam bagietki trzymać 45 min żeby cokolwiek się przyrumieniły.W smaku dobre ale troche wyschnięte jednak… Napewno to ma być 180’

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za przepis. Sprawdzimy i poprawimy w razie potrzeby 🙂

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką