Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bagietka francuska

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2
Czas pieczenia:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 350 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Z ciasta można formować również podłużne bułeczki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać wodę, dodać drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać mąkę i sól. Zamknąć  pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabiania ciasta – czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrastania na ok. 30min.

Krok 5 – Ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować kulę i ponownie pozostawić do wyrastania na ok. 30 min.

Krok 6 – Kulę ciasta przekroić na pół ostrym nożem, następnie każdą część ponownie wzdłuż na pół. Z każdej porcji ciasta uformować podłużną bagietkę,  położyć na blasze do pieczenia, naciąć ostrym nożem i za pomocą pędzelka posmarować wodą

Krok 7 – Bagietki  włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec z termoobiegiem ok. 15-20 min aż skórka będzie rumiana.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Bardzo dobry przepis smaczne lekkie Polecam w 100%

Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Cieszy nas to bardzo !:) Życzymy smacznego

Ania

Zamiast bagietek wyszły bułeczki

20220217_194250.jpg
Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Wyglądają pysznie

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy