Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bagietka francuska

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2
Czas pieczenia:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 350 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Z ciasta można formować również podłużne bułeczki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać wodę, dodać drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać mąkę i sól. Zamknąć  pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabiania ciasta – czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrastania na ok. 30min.

Krok 5 – Ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować kulę i ponownie pozostawić do wyrastania na ok. 30 min.

Krok 6 – Kulę ciasta przekroić na pół ostrym nożem, następnie każdą część ponownie wzdłuż na pół. Z każdej porcji ciasta uformować podłużną bagietkę,  położyć na blasze do pieczenia, naciąć ostrym nożem i za pomocą pędzelka posmarować wodą

Krok 7 – Bagietki  włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec z termoobiegiem ok. 15-20 min aż skórka będzie rumiana.

Udostępnij:
4.8 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Bardzo dobry przepis smaczne lekkie Polecam w 100%

Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Cieszy nas to bardzo !:) Życzymy smacznego

Ania

Zamiast bagietek wyszły bułeczki

20220217_194250.jpg
Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Wyglądają pysznie

Kornelia

Dzień dobry!Mam pytanie…🙈Czy faktycznie nagrzewacie piekarnik do 180’ Bo ja wypiekałam w ten sposób i musiałam bagietki trzymać 45 min żeby cokolwiek się przyrumieniły.W smaku dobre ale troche wyschnięte jednak… Napewno to ma być 180’

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za przepis. Sprawdzimy i poprawimy w razie potrzeby 🙂

Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska