Przygotowanie:
Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać wodę, dodać drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać mąkę i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka.
Krok 3 – Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabiania ciasta – czas 2 minuty, prędkość 1.
Krok 4 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrastania na ok. 30min.
Krok 5 – Ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować kulę i ponownie pozostawić do wyrastania na ok. 30 min.
Krok 6 – Kulę ciasta przekroić na pół ostrym nożem, następnie każdą część ponownie wzdłuż na pół. Z każdej porcji ciasta uformować podłużną bagietkę, położyć na blasze do pieczenia, naciąć ostrym nożem i za pomocą pędzelka posmarować wodą
Krok 7 – Bagietki włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec z termoobiegiem ok. 15-20 min aż skórka będzie rumiana.
Bardzo dobry przepis smaczne lekkie Polecam w 100%
Cieszy nas to bardzo !:) Życzymy smacznego
Zamiast bagietek wyszły bułeczki
Wyglądają pysznie
Dzień dobry!Mam pytanie…🙈Czy faktycznie nagrzewacie piekarnik do 180’ Bo ja wypiekałam w ten sposób i musiałam bagietki trzymać 45 min żeby cokolwiek się przyrumieniły.W smaku dobre ale troche wyschnięte jednak… Napewno to ma być 180’
Dziękujemy za przepis. Sprawdzimy i poprawimy w razie potrzeby 🙂