Przepis nadesłany przez: Justyna26
Dodaj do ulubionych
Favorite

Babka ziemniaczana

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
1 h
Liczba porcji:
1350 g
Czas pieczenia:
1 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 1,5 kg obranych ziemniaków
  •  100 g kiełbasy
  •  1 jajko
  • 1,5 łyżki mąki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 100 g cebuli
Dodatkowe:
  • Szczypiorek
  • Cukier
  • Papryka słodka
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Nie odsączać za bardzo ziemniaków, żeby babka nie była sucha.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki (1,5 kg) obrać i umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę (100 g) pokroić na mniejsze kawałki.  Zamontować w naczyniu nóż, wrzucać po pół kilograma ziemniaków i cebulę , zamknąć pokrywę dzbanka. Ustawić program automatyczny siekanie, czas 20 sekund, obroty 6. W razie potrzeby powtórzyć program. Przełożyć do innego naczynia.

2. Dzbanek umyć, przygotować do podsmażenia kiełbasy. Zamontować mieszadło, wlać 20 g oleju, wrzucić  100 g kiełbasy  pokrojonej w kostkę. Podsmażyć temperatura 100 stopni, czas 15 minut, obroty 2 z otwartą zaślepką.
3. Usmażoną kiełbasę dodać do przygotowanych ziemniaków, dodać przyprawy, 1,5 łyżki mąki  i 1 jajko , wymieszać. Przełożyć wszystko do blaszki (keksówka). Piekarnik nastawić na 200 stopni, góra – dół, piec około 60 minut, góra babki ziemniaczanej powinna się zarumienić.

Udostępnij:
3.2 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką