Przygotowanie:
1. Ziemniaki (1,5 kg) obrać i umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę (100 g) pokroić na mniejsze kawałki. Zamontować w naczyniu nóż, wrzucać po pół kilograma ziemniaków i cebulę , zamknąć pokrywę dzbanka. Ustawić program automatyczny siekanie, czas 20 sekund, obroty 6. W razie potrzeby powtórzyć program. Przełożyć do innego naczynia.
2. Dzbanek umyć, przygotować do podsmażenia kiełbasy. Zamontować mieszadło, wlać 20 g oleju, wrzucić 100 g kiełbasy pokrojonej w kostkę. Podsmażyć temperatura 100 stopni, czas 15 minut, obroty 2 z otwartą zaślepką.
3. Usmażoną kiełbasę dodać do przygotowanych ziemniaków, dodać przyprawy, 1,5 łyżki mąki i 1 jajko , wymieszać. Przełożyć wszystko do blaszki (keksówka). Piekarnik nastawić na 200 stopni, góra – dół, piec około 60 minut, góra babki ziemniaczanej powinna się zarumienić.
Babka wyszła rewelacja 😍
Już? Tak szybko wypróbowany przepis? A my dopiero podaliśmy przepis. Gratulujemy udanego dania 🙂