Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Babka piaskowa

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8
Czas pieczenia:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

200 g mąki pszennej uniwersalnej

100 g mąki ziemniaczanej

180 g cukru pudru (przesianego)

200 g miękkiego masła

3 łyżki gęstej śmietany 18 lub 22%

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka (zimne, z lodówki)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy

1 łyżka spirytusu lub mocnej wódki

Kilka kropli aromatu migdałowego do ciast

1 szt cytryny

Szczypta soli

20 g miękkiego masła do wysmarowania formy

Ok 20 g bułki tartej do obsypania formy

Lukier lub cukier puder do udekorowania.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Potrzebna będzie nieduża forma do babki o średnicy (w szerszym miejscu ok. 18-19 cm)

Przygotowanie:

Krok 1 – Formę do babki starannie wysmarować miękkim masłem, obsypać bułką tartą.

Krok 2 – 150 g cukru pudru przesiać. 4 jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć nóż i motylek do mieszania, wlać 4 zimne białka, wsypać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubić pianę z białek – czas 3 minuty, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć białka do innego naczynia. (nie trzeba myć dzbanka).

Krok 5 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć 4 żółtka, wsypać 150 g przesianego cukru pudru, włożyć 200 g miękkiego masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 25 sekund, prędkość 4.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do masła włożyć ubitą pianę z białek, 200 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżkę cukru waniliowego, 3 łyżki gęstej śmietany 18 lub 22%. Dodać skórkę z cytryny, wlać 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę spirytusu oraz kilka kropli aromatu migdałowego do ciast. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do babki.

Krok 8 – Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia. Ciasto powinno przyrumienić się na wierzchu.

Krok 9 – Po upieczeniu pozostawić babkę chwilę do przestygnięcia i jeszcze ciepłą wyjąć z formy. Udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem/startą skórką z cytryny.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
JaaOla

Hm….a co ze startą skórką z cytryny?

DziorekRafal

Dzisiaj spróbuję.
Wydaje mi się, że jest błąd w przepisie;
Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć nóż i motylek do mieszania, wlać 4 zimne białka, wsypać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubić pianę z białek – czas 3 minuty, prędkość 4.
Chyba nie da się założyć razem noża i motylka 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Założenie noża i motylka dotyczy tylko użytkowania iCooka PSC-11.

Zobacz również
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango