Krok 1 – Formę do babki starannie wysmarować miękkim masłem, obsypać bułką tartą.
Krok 2 – 150 g cukru pudru przesiać. 4 jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok.
Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć nóż i motylek do mieszania, wlać 4 zimne białka, wsypać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubić pianę z białek – czas 3 minuty, prędkość 4.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć białka do innego naczynia. (nie trzeba myć dzbanka).
Krok 5 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć 4 żółtka, wsypać 150 g przesianego cukru pudru, włożyć 200 g miękkiego masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 25 sekund, prędkość 4.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do masła włożyć ubitą pianę z białek, 200 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżkę cukru waniliowego, 3 łyżki gęstej śmietany 18 lub 22%. Dodać skórkę z cytryny, wlać 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę spirytusu oraz kilka kropli aromatu migdałowego do ciast. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 4.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do babki.
Krok 8 – Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia. Ciasto powinno przyrumienić się na wierzchu.
Krok 9 – Po upieczeniu pozostawić babkę chwilę do przestygnięcia i jeszcze ciepłą wyjąć z formy. Udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem/startą skórką z cytryny.
Hm….a co ze startą skórką z cytryny?
Skórkę ucieramy w myśl zasady „zero waste”. Można np. posypać nią babkę, dodać do ciasta przed wyrabianiem lub wykorzystać w innych przepisach
Dzisiaj spróbuję.
Wydaje mi się, że jest błąd w przepisie;
Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć nóż i motylek do mieszania, wlać 4 zimne białka, wsypać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubić pianę z białek – czas 3 minuty, prędkość 4.
Chyba nie da się założyć razem noża i motylka 🙂
Dziękujemy za komentarz. Założenie noża i motylka dotyczy tylko użytkowania iCooka PSC-11.