Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Babka piaskowa

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8
Czas pieczenia:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

200 g mąki pszennej uniwersalnej

100 g mąki ziemniaczanej

180 g cukru pudru (przesianego)

200 g miękkiego masła

3 łyżki gęstej śmietany 18 lub 22%

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka (zimne, z lodówki)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy

1 łyżka spirytusu lub mocnej wódki

Kilka kropli aromatu migdałowego do ciast

1 szt cytryny

Szczypta soli

20 g miękkiego masła do wysmarowania formy

Ok 20 g bułki tartej do obsypania formy

Lukier lub cukier puder do udekorowania.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Potrzebna będzie nieduża forma do babki o średnicy (w szerszym miejscu ok. 18-19 cm)

Przygotowanie:

Krok 1 – Formę do babki starannie wysmarować miękkim masłem, obsypać bułką tartą.

Krok 2 – 150 g cukru pudru przesiać. 4 jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć nóż i motylek do mieszania, wlać 4 zimne białka, wsypać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubić pianę z białek – czas 3 minuty, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć białka do innego naczynia. (nie trzeba myć dzbanka).

Krok 5 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć 4 żółtka, wsypać 150 g przesianego cukru pudru, włożyć 200 g miękkiego masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 25 sekund, prędkość 4.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do masła włożyć ubitą pianę z białek, 200 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżkę cukru waniliowego, 3 łyżki gęstej śmietany 18 lub 22%. Dodać skórkę z cytryny, wlać 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę spirytusu oraz kilka kropli aromatu migdałowego do ciast. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do babki.

Krok 8 – Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia. Ciasto powinno przyrumienić się na wierzchu.

Krok 9 – Po upieczeniu pozostawić babkę chwilę do przestygnięcia i jeszcze ciepłą wyjąć z formy. Udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem/startą skórką z cytryny.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
JaaOla

Hm….a co ze startą skórką z cytryny?

Celinka

Ja dodałam skórkę do ciasta . I nie wiem czy nie przyczyniła się do zakalca. Wyszedł mi gdzie nie gdzie.

joanna.szustakiewicz

Dodanie skórki do ciasta nie powinno przyczynić się do zakalca. Może za krótki czas pieczenia?

DziorekRafal

Dzisiaj spróbuję.
Wydaje mi się, że jest błąd w przepisie;
Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć nóż i motylek do mieszania, wlać 4 zimne białka, wsypać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubić pianę z białek – czas 3 minuty, prędkość 4.
Chyba nie da się założyć razem noża i motylka 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Założenie noża i motylka dotyczy tylko użytkowania iCooka PSC-11.

Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek