Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Babka majonezowa

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
60 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • masło do natłuszczenia formy
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 15 g cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • 200 g majonezu
Dodatkowe:
  • forma do babki z kominem (Ø 22-24 cm).
  • piekarnik
  • drewniany patyczek do szaszłyków 
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blaszkę do pieczenia natłuścić i oprószyć mąką.
  2. Do dzbanka miksującego założyć nóż i motylek. Włożyć 5 jajek, 150 g cukru i 15 g cukru waniliowego. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubijać – czas 10 minut, obroty 4.
  3. Otworzyć pokrywę, wyjąć motylek, dodać 100 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 10 g proszku do pieczenia, 200 g majonezu. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – 20 sekund, obroty 5.
  4. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej blaszki. Piec w temperaturze 180°C około 50 minut aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
  5. Ciasto posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, bakaliami.
Udostępnij:
4 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ewela

zapytam z ciekawości jak można założyć nóż i motylek jednocześnie?

Joanna

W jaki sposób jednocześnie założyć nóż i motylek?

KasiaI

Bardzo fajna babka, zawsze wychodzi. Od siebie dodam tylko, że warto użyć podwójną ilość cukru waniliowego bo jednak te 5 jajek i tłuszcz z majonezu powodują taką mdłą nutę i czuć, że czegoś brakuje.

Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką