Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Babeczki z kremem waniliowym z owocami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
20
Czas gotowania:
1 h
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Babeczki kruche

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • tłuszcz do smarowania foremek (roztopione masło lub  olej słonecznikowy, rzepakowy)

Krem

  • 600 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 1 jako
  • 4 żółtka
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g (2 płaskie łyżki) mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii

Do dekoracji: owoce świeże: truskawki, maliny, borówki, inne, ok. 500 g

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć  mąkę, masło pokrojone na mniejsze kawałki,  cukier puder, cukier waniliowy, jako i żółtka. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę i wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, wyjąć ciasto na stolnicę i krótko zagnieść dłońmi formując kulę. Włożyć do lodówki na 10-15 minut

Krok 3 – Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem ( za pomocą pędzelka). Ciasto na babeczki rozwałkować na ok 0,5cm, wycinać kółka i wykleić foremki. Włożyć foremki do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 10-15 minut, aż będą złociste. Wyjąć z foremek i ostudzić.

Krok 4 – Przygotować krem: do czystego dzbanka założyć nóż i motylek, wlać mleko, dodać cukier, jajko, żółtka, mąkę i cukier waniliowy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Mieszać składniki i ogrzewać: czas 8 min, temperatura 80ºC, prędkość 2. Pod koniec ogrzewania masa powinna zgęstnieć. 

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć krem do innego naczynia. Przestudzić.

Krok 6 – Upieczone babeczki wypełniać jeszcze ciepłym kremem, udekorować owocami, schłodzić.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie