Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Babeczki (muffiny) orzechowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 200 g orzechów włoskich łuskanych
  • 100 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 120 g cukru
  • 120 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • Kilka kropli aromatu arakowego do ciast
  • Polewa czekoladowa lub cukier puder do udekorowania babeczek.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć nóż, wsypać 200 g wyłuskanych orzechów włoskich. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać orzechy – czas 5 sekund, prędkość 8.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, przełożyć orzechy do innego naczynia. Dzbanek i nóż oczyścić z pozostałości orzechów za pomocą suchej ściereczki lub ręcznika papierowego.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć nóż i motylek do mieszania, włożyć 100 g miękkiego masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, rozpuścić masło – temperatura 80˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do masła włożyć 120 g gęstego jogurtu naturalnego, wbić 4 jaja, dodać 120 g cukru, 1 łyżkę soku z cytryny oraz kilka kropli aromatu arakowego do ciast. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do masy wsypać 200 g posiekanych orzechów, 100 g mąki pszennej oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia.

Krok 7 – Silikonowe lub papierowe foremki do muffinek napełniać ciastem prawie do pełna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.

Krok 8 – Po upieczeniu muf finki pozostawić chwilę do przestygnięcia, wyjąć z foremek, udekorować polewą czekoladową, posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi lub posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy