Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Babeczki (muffiny) orzechowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 200 g orzechów włoskich łuskanych
  • 100 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 120 g cukru
  • 120 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • Kilka kropli aromatu arakowego do ciast
  • Polewa czekoladowa lub cukier puder do udekorowania babeczek.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć nóż, wsypać 200 g wyłuskanych orzechów włoskich. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać orzechy – czas 5 sekund, prędkość 8.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, przełożyć orzechy do innego naczynia. Dzbanek i nóż oczyścić z pozostałości orzechów za pomocą suchej ściereczki lub ręcznika papierowego.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć nóż i motylek do mieszania, włożyć 100 g miękkiego masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, rozpuścić masło – temperatura 80˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do masła włożyć 120 g gęstego jogurtu naturalnego, wbić 4 jaja, dodać 120 g cukru, 1 łyżkę soku z cytryny oraz kilka kropli aromatu arakowego do ciast. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do masy wsypać 200 g posiekanych orzechów, 100 g mąki pszennej oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia.

Krok 7 – Silikonowe lub papierowe foremki do muffinek napełniać ciastem prawie do pełna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.

Krok 8 – Po upieczeniu muf finki pozostawić chwilę do przestygnięcia, wyjąć z foremek, udekorować polewą czekoladową, posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi lub posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy