Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć nóż, wsypać 200 g wyłuskanych orzechów włoskich. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać orzechy – czas 5 sekund, prędkość 8.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę, przełożyć orzechy do innego naczynia. Dzbanek i nóż oczyścić z pozostałości orzechów za pomocą suchej ściereczki lub ręcznika papierowego.
Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć nóż i motylek do mieszania, włożyć 100 g miękkiego masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, rozpuścić masło – temperatura 80˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do masła włożyć 120 g gęstego jogurtu naturalnego, wbić 4 jaja, dodać 120 g cukru, 1 łyżkę soku z cytryny oraz kilka kropli aromatu arakowego do ciast. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 4.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do masy wsypać 200 g posiekanych orzechów, 100 g mąki pszennej oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 30 sekund, prędkość 4.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia.
Krok 7 – Silikonowe lub papierowe foremki do muffinek napełniać ciastem prawie do pełna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.
Krok 8 – Po upieczeniu muf finki pozostawić chwilę do przestygnięcia, wyjąć z foremek, udekorować polewą czekoladową, posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi lub posypać cukrem pudrem.