Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Babeczki (muffiny) jajeczne

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
9
Czas smażenia:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 8 jajek
  • 80 g pora ( biała część)
  • 150 g chudej szynki (wędliny)
  • 100 g żółtego sera w kawałku, dość twardego
  • 80 g gęstej śmietany 18%
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 25 g oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 30 g miękkiego masła do smarowania foremek
  • Dodatkowo do dekoracji: drobne, świeże kiełki, np. rzodkiewki, gałązki natki pietruszki

 

Potrzebna będzie forma do muffinek bez silikonowych wkładów.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Podczas pieczenia muffinki dość mocno wyrastają, za to po upieczeniu, pozostawione na kilak minut opadną.

Przygotowanie:

Krok 1 – Foremki do muffinek starannie wysmarować masłem.

Krok 2 – 1 pęczek drobnego szczypiorku drobno pokroić. 80 g białej części pora pokroić na mniejsze kawałki. 150 szynki i 100 g sera żółtego pokroić na kawałki ok 1,5 – 2 cm.

Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć pokrojone na kawałki 150 g szynki i 100 g żółtego dera. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 8.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, przesypać szynkę i ser do innego naczynia. Dzbanek oczyścić.

Krok 5 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 80 g pora pokrojonego na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać por ze ścianek naczynia. Wlać 25 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić por – temperatura 100˚C, czas 6 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć por do naczynia z szynką i serem. Wymieszać szynkę, ser i por, za pomocą łyżeczki wkładać do foremek na muffinki, wypełniając je do ¾ pojemności.

Krok 8 – W dzbanku założyć nóż wbić 8 jajek, dodać 80 g gęstej śmietany 18%. Dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki i dodać 1 pęczek pokrojonego szczypiorku. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę jajeczną – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąc nóż. Za pomocą małej łyżki wazowej nakładać porcje masy jajecznej do foremek z szynką, serem i porem, wypełniając je prawie po brzeg.

Krok 10 – Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 20 minut.

Krok 11 – Po upieczeniu pozostawić muf finki w foremkach na około 5 minut, wyjąc z foremek, podawać gorące, posypane szczypiorkiem, papryką.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką