Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Babeczki (muffiny) cytrynowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

250 g mąki pszennej uniwersalnej

120 g cukru

200 g mleka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g oleju

1 łyżka soku z cytryny

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy

2 cytryny

Kilka kropli aromatu cytrynowego do ciast

Lukier lub cukier puder do udekorowania babeczek.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę z dwóch cytryn, z 1 cytryny wycisnąć sok.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż i motylek do ubijania, wlać 200 g mleka i 50 g oleju, wbić 3 jaja, dodać 120 g cukru, sok z 1 cytryny oraz kilka kropli aromatu cytrynowego do ciast. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do masy wsypać 250 g mąki pszennej oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodać skórkę otartą z 2 cytryn. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia.

Krok 5 – Silikonowe lub papierowe foremki do muffinek napełniać ciastem prawie do pełna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok. 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.

Krok 6 – Po upieczeniu pozostawić babeczki chwilę do przestygnięcia, wyjąć z foremek, udekorować lukrem , posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi lub posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:
4.3 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado