Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
ok. 30 minut
Liczba porcji:
1 słoik/ miseczka
Czas pieczenia:
15-20 minut
Składniki:
  • 3-5 bakłażanów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • sól
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Jeśli nie chcesz opalać bakłażana na kuchence to wystarczy dłużej piec bakłażana w piekarniku (ok. 40 minut).

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Bakłażany umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, opalać je wbite na widelca przez 15 minut na palnikach kuchenki lub bardzo gorącej patelni żeliwnej, co jakiś czas obracając. Kiedy bakłażany ściemnieją – zdjąć z ognia i włożyć do piekarnika na 15 – 20 minut.
  3. Upieczone gorące bakłażany chwilę przestudzić, obrać ze skórki lub wyskrobać zawartość łyżeczką, pokroić lub zblendować (zostawić pół bakłażana do dekoracji). Przełożyć do miski.
  4. Czosnek zetrzeć na tarce lub pokroić i razem z pastą tahini, sokiem z cytryny i solą dodać do bakłażana. Dokładnie wymieszać i dosmakować i w razie potrzeby dodać więcej soli lub soku z cytryny.
  5. Gotową pastę Baba ghanoush schłodzić w lodówce, polać oliwą. Podawać z ulubionym pieczywem, warzywami.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek