Przepis nadesłany przez: Joanna Szustakiewicz
Dodaj do ulubionych
Favorite

Arabski szaszłyk z baraniny

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
2
Czas pieczenia:
ok. 30-40 minut
Składniki:
  • 60 dag chudej baraniny (udziec, comber)
  • 20 dag boczku
  • 1 mały por
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 gałązki świeżej mięty
  • po pół łyżeczki mielonego kminku i suszonej mięty
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować pastę: por, cebulę i czosnek drobno posiekać i wrzucić do blendera, dodać zioła, sól, pieprz, olej i sok z cytryny.
  2. Wszystkie składniki zblendować na jednolitą masę.
  3. Umyte mięso i boczek pokroić w duże kostki, ułożyć w salaterce.
  4. Kawałki mięsa i boczku posmarować zmiksowaną pastą, przykryć i odstawić do lodówki na 12-24 h.
  5. Wyjąć mięso z lodówki, odsączyć z marynaty.
  6. Na drewniane patyczki nadziewać kolejno kawałek mięsa, boczek, listki mięty i jeszcze raz te same składniki. Gotowe szaszłyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Szaszłyki piec na grillu lub w nagrzanym piekarniku (200 C) smarując w czasie pieczenia pastą.
  8. Grillować/piec aż mięso się zarumieni.
  9. Podawać z ryżą i sałatą.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado