Przepis nadesłany przez: Joanna Szustakiewicz
Dodaj do ulubionych
Favorite

Arabski szaszłyk z baraniny

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
2
Czas pieczenia:
ok. 30-40 minut
Składniki:
  • 60 dag chudej baraniny (udziec, comber)
  • 20 dag boczku
  • 1 mały por
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 gałązki świeżej mięty
  • po pół łyżeczki mielonego kminku i suszonej mięty
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować pastę: por, cebulę i czosnek drobno posiekać i wrzucić do blendera, dodać zioła, sól, pieprz, olej i sok z cytryny.
  2. Wszystkie składniki zblendować na jednolitą masę.
  3. Umyte mięso i boczek pokroić w duże kostki, ułożyć w salaterce.
  4. Kawałki mięsa i boczku posmarować zmiksowaną pastą, przykryć i odstawić do lodówki na 12-24 h.
  5. Wyjąć mięso z lodówki, odsączyć z marynaty.
  6. Na drewniane patyczki nadziewać kolejno kawałek mięsa, boczek, listki mięty i jeszcze raz te same składniki. Gotowe szaszłyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Szaszłyki piec na grillu lub w nagrzanym piekarniku (200 C) smarując w czasie pieczenia pastą.
  8. Grillować/piec aż mięso się zarumieni.
  9. Podawać z ryżą i sałatą.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek