Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chleb orkiszowy z ziarnami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut + 1, 5 godziny czas wyrośnięcia ciasta
Liczba porcji:
6 - 10
Czas pieczenia:
1 godzina
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 g ciepłej wody
  • 25 g miodu naturalnego (1pełna łyżka)
  • 10 g soli (2 płaskie łyżeczki)
  • 30 g łuskanych nasion słonecznika (2 łyżki)
  • 30 g łuskanych pestek dyni (2 pełne łyżki)
Dodatkowe:

prostokątna forma do pieczenia (keksówka)  ok. 26cm x 12 x 12cm wyłożona papierem do pieczenia

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Do ciasta można dodać inne pestki i nasiona, np. pestki dyni, czarnuszkę.
  • Przed pieczeniem można ciasto lekko naciąć ostrym nożem.
  • Wysoka temperatura na początku pieczenia powoduje powstanie chrupiącej skórki.
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać 300 g ciepłej, lecz nie gorącej wody, dodać 15 g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 3.
  1. Otworzyć pokrywę dzbanka, do drożdży dodać 400 g mąki orkiszowej, 25 g miodu oraz 10 g soli. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, do ciasta dodać 30 g pestek dyni i 30 g pestek słonecznika. Zamknąć pokrywę dzbanka, wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
  3. Ponownie wyrabiać ciasto- program wyrabianie – czas 2 minuty, prędkość 2
  4. Ciasto pozostawić w naczyniu do wyrastania na 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Po tym czacie wymieszać ciasto – czas 15 sekund, obroty 3, obroty wsteczne. Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na 1 godzinę.
  6. Nagrzać piekarnik do temp. 240˚C z termoobiegiem. Za pomocą pędzelka posmarować chleb wodą, blachę włożyć do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180˚C, piec kolejne 20 – 25 minut (razem czas pieczenia 30 – 35 min). Po upieczeniu ostudzić chleb.
Udostępnij:
4.4 7 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Monapromoda

Witam, czy można zwiększyć ilość składników,by móc dać gotowe ciasto do większej foremki¿
Z góry dziękuję za odpowiedź

joanna.szustakiewicz

Ilość składników jest tak dopasowana, aby ciasto dokładnie się wymieszało. Nie radzimy upychać zwiększonej ilości na raz.

Dana

Mój ulubiony chleb;))

joanna.szustakiewicz

Super 🙂

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek