Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Oponki serowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
ok. 70 sztuk
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

4 żółtka

100 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

500 g  twarogu półtłustego w kostce

250 ml kwaśnej śmietany 18%

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka spirytusu

Dodatkowe:

mąka pszenna do podsypania

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym założyć nóż. Włożyć 4 żółtka, 100 g cukru oraz 2 łyżeczki cukru waniliowego. Założyć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Ucierać – czas 5 minut, prędkość 4.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, łopatką zgarnąć masę ze ścianek naczynia miksującego. Dodać 500 g twarogu oraz 250ml śmietany. Założyć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką . Wyrabiać – czas 10 sekund, prędkość 5.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 500 g mąki , 1 łyżeczkę sody i 1 łyżeczkę spirytusu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wyrabiać – czas 30 sekund, prędkość 4 – dla MRK-18, czas – 40 sekund, prędkość 4 – dla PSC-11.
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić ciasto na części. Ciasto, które będzie odłożone przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wysuszyło się. Rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać większe kółka np. szklanką następnie np. kieliszkiem wykroić w środku mniejsze kółka. W oddzielnym garnku rozgrzać olej i  smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe oponki i małe kuleczki posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:
4 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek