Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować produkty: czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Mąkę i cukier puder przesiać przez sitko (osobno).
Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć 180 g masła. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę i rozpuścić masło – temperatura 80˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do gorącego masła wsypać 200 g połamanej czekolady i 140 g cukru pudru. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 1 minuta, prędkość 3.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, odstawić naczynie do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Krok 5 – Do czekolady dodać 120 g mąki, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, kilka kropli aromatu waniliowego i wbić 3 jajka wielkości L. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 5.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć wiśnie.
Krok 7 – Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok. 35-40 minut. Po upieczeniu przestudzić, podawać pokrojone na porcje na ciepło posypane cukrem pudrem, z dodatkiem sosów owocowych lub polane polewą czekoladową.
Pyszne ciasto. W mojej wersji z wiśniami z nalewki – pycha.
Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy i życzymy udanych wypieków 🙂
Pyszne ciasto. Dodalam mrozone wisnie.
Dziękujemy za komentarz. Super!