Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Masa makowa do deserów i ciast

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 250 g suchego maku
  • 80 g (3 czubate łyżki) miodu naturalnego
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g obranych migdałów (bez skórki)
  • 50 g orzechów włoskich ( bez łupin)
  • 50 g rodzynek
  • 3 0g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • kilka kropli aromatu migdałowego do ciast
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego do ciast
  • sok z 0,5 cytryny (2 łyżki)
  • 400ml wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Wskazówki:

Masę makową podstawową ( bez białek) można używać do klusek z makiem, kutii wigilijnej, jako nadzienie do pierogów, jako nadzienie do rogalików i drożdżówek.

 

Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego założyć nóż. Włożyć  50 g orzechów włoskich i 50 g obranych migdałów. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę,  posiekać – czas 5 sekund, prędkość 6.
  2. Otworzyć pokrywę, przełożyć orzechy i migdały do innego naczynia.
  3. Do naczynia miksującego z nożem wsypać 250 g suchego maku, wlać 400 ml wody. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, gotować  – temperatura 100˚C,  czas 20 minut, prędkość 1.  Po ugotowaniu mak powinien wchłonąć całą wodę.  Zamknąć zaślepkę, zmiksować mak – czas 30 sekund, prędkość 10.
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka,  odstawić na 30 min do przestudzenia.
  5. Do maku dodać 3 czubate łyżki  miodu naturalnego (ok 80g), 50g cukru, posiekane orzechy i migdały, 50 g rodzynek, 30 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli aromatu migdałowego oraz pomarańczowego do ciast.
  6. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać – czas  20 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
  7. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki masę przełożyć do innego naczynia.
  8. Umyć i osuszyć dzbanek .

UWAGA!

  • Jeśli masa ma być użyta do  strucli makowej lub innego ciasta (np. makowca na kruchym spodzie, do masy należy dodać pianę ubitą z 3 białek.

Ubijanie białek:  Do czystego dzbanka założyć nóż motylek, wlać 3 schłodzone białka jaj. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubijać – czas 3 minuty, prędkość 4.

  1. Otworzyć pokrywę dzbanka. Wyjąć motylek, do białek włożyć masę makową , zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 25 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Sprawnie i smacznie.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Świetnie 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek