Ciastka można przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.
Przygotowanie:
Do naczynia miksującego włożyć nóż. Włożyć 230 g mąki, 200 g miękkiego masła, 60 g drobnego cukru, wbić 1 jajko, dodać kilka kropli aromatu waniliowego.
Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wyrobić ciasto – czas 15 sekund, prędkość 4.
Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć mniej więcej połowę ciasta do innego naczynia lub na stolnicę. Szybko zagnieść dłońmi.
Do pozostałego w dzbanku ciasta dodać 10 g (1 łyżka) przesianego kakao. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wyrobić ciasto – czas 10 sekund, prędkość 4.
Jasne ciasto podzielić na 2 jednakowe części, uformować z nich prostokąty o grubości ok 0,5cm. Ciemne ciasto również podzielić na 2 części i ułożyć je na jasnym cieście w formie spłaszczonego wałka. Jasne ciasto owinąć wokół ciemnego i rolując uformować wałki o średnicy ok 3 – 3,5cm.
W ten sposób uformowane ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 30 min (można dłużej).
Wałki ciasta wyjąć na stolnicę lub deskę do krojenia, kroić w plasterki grubości ok 0,5cm. Krążki układać na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy.
Ciastka piec partiami wkładając do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, przez ok 15 min. Gotowe ciasteczka powinny być złociste i kruche.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.