Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasztet grzybowy z kaszą gryczaną

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min + studzenie ok. 1 godzina
Liczba porcji:
10-12
Czas gotowania:
35 min
Czas pieczenia:
50 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 300 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 50 g grzybów suszonych
  • 120 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 150 g oleju
  • 50 g masła
  • 2 czubate łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 700 g wody
  • olej do wysmarowania formy
  • ok. 30 g bułki tartej do formy i do posypania pasztetu
Dodatkowe:

Potrzebna będzie prostokątna forma do pieczenia (keksówka) wielkości ok. 26 cm x 11 cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Formę do pieczenia pasztetu można wyłożyć folią aluminiową, którą również trzeba wysmarować olejem i posypać bułką tartą.

Przygotowanie:

Krok 1 – 50 g grzybów suszonych włożyć do miseczki, wlać 200 g wody, pozostawić do namoczenia na 30 minut.

Krok 2 – 120 g cebuli i 4 ząbki czosnku obrać, cebule przekroić na mniejsze kawałki.

Krok 3 – Prostokątną formę dopieczenia o wymiarach ok. 26 cm x 10 cm starannie wysmarować olejem i dokładnie wysypać bułką tartą.

Krok 4 – W naczyniu założyć nóż, włożyć 120 g obranej, pokrojonej na kawałki cebuli i 4 obrane ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać warzywa ze ścian naczynia. Dodać 50 g oleju, zamknąć pokrywę i otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do cebuli wlać 500 g wody i namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Wsypać 1 łyżeczkę soli, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do grzybów wsypać 300 g kaszy gryczanej niepalonej, 1 łyżkę majeranku, gotować – temperatura 95˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do kaszy wlać 100 g oleju i włożyć 50 g masła, wlać 3 łyżki sosu sojowego. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 3.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, kaszę z grzybami pozostawić na ok. 1 godzinę do przestudzenia.

Krok 10 – Do masy włożyć wbić 4 jajka, dodać 2 łyżki musztardy, wsypać 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, ¾ łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 6.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać masę ze ścian naczynia. Spróbować masę, ewentualnie dodać więcej przypraw. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 5.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem (keksówki). Wyrównać powierzchnię masy. Powierzchnię pasztetu posypać bułką tartą. Pasztet włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok. 50 min. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia na ok. 30 minut, jeszcze ciepły pasztet wyjąć z formy. Wystudzić.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek