Przygotowanie:
Krok 1 – Do dzbanka włożyć mieszadło, wlać 200 g wody, wsypać 80 g maku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, sparzyć mak – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę, mak przelać przez gęste sitko, ostudzić. Dzbanek opłukać, osuszyć.
Krok 3 – Do dzbanka włożyć nóż. Wsypać 400 g mąki, włożyć sparzony i ostudzony mak, 160 g miękkiego masła, 80 g miodu, 80 g drobnego cukru, 4 żółtka, dodać szczyptę soli.
Krok 4 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać ciasto – czas 25 sekund, prędkość 4.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto do miski. Za pomocą dłoni lepić z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem zachowując odstępy. Każdą porcję ciasta spłaszczyć na grubość ok. 0,5cm.
Krok 6 – Ciastka piec partiami wkładając do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec przez ok. 15 min. aż staną się lekko brązowe. Gotowe ciasteczka powinny być twardawe i kruche.
Witam,
Chciałabym zapytać czy wszystkie przepisy bożonarodzeniowe, które są na stronie pysznie gotuj będą wbudowane do icooka mrk 38?
Na ten moment nie możemy obiecać. Co kwartał przeprowadzamy aktualizację. Dodajemy wtedy nowe przepisy, wprowadzamy poprawki, ale również uzupełniamy brakujące przepisy z pyszniegotuj.pl A czy o jakiś konkretny przepis Pani chodzi?