Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gołąbki z ziemniakami i grzybami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min + moczenie grzybów
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
55 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 8 dużych liści kapusty włoskiej
  • 800 g surowych ziemniaków
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 30 g suszonych grzybów, ugotowanych
  • 150 g cebuli
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2,5 litra wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 150 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki, 2 ząbki czosnku obrać. 800 g ziemniaków obrać, przekroić na mniejsze części. Ugotowane suszone grzyby pokroić na nieduże kawałki.

Krok 2 – W dzbanku założyć trzpień do tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy, zetrzeć ziemniaki – czas 25 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Ziemniaki przełożyć do koszyczka, starannie odcisnąć sok. Dzbanek opłukać i osuszyć.

Krok 4 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć ok. 150 g obranej i przekrojonej na kawałki cebuli i 2 obrane ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do cebuli dodać pokrojone, ugotowane grzyby suszone, starte ziemniaki i 500 g ugotowanych ziemniaków. Wbić 1 jajko, dodać 1 pełną łyżkę mąki ziemniaczanej. Wsypać 1 czubatą łyżeczkę soli, ¾ łyżeczki pieprzu, 1 łyżkę majeranku Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać farsz – 30 sekund, prędkość 3.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić farsz (powinien byś dobrze doprawiony). Dzbanek umyć.

Krok 8 – Do dzbanka wlać 1,5 litra wody. Do naczynia do gotowania na parze włożyć 4 liście kapusty, przykryć pokrywą, sparzyć na parze – gotowanie na parze 10 minut.

Krok 9 – Zdjąć pokrywę, wyjąć liście kapusty, włożyć kolejne 4 liście, gotować – gotowanie na parze 10 minut.

Krok 10 – Zdjąć pojemnik do gotowania na parze. Wodę w dzbanku uzupełnić do 1,5 litra.

Krok 11 – Ze sparzonych liści kapusty wyciąć grube części nerwu. Farsz układać na liściach kapusty, ciasno zawijać gołąbki i układać je w pojemniku do gotowania na parze.

Krok 12 – Pojemnik z gołąbkami ustawić na dzbanku, gotować na parze – czas 30 minut.

Krok 13 – Gołąbki podawać z sosem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek