Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Barszcz czerwony grzybowy na zakwasie z buraków

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10-15 min + 30min moczenie grzybów
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
1h 10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • tarcza
  • koszyczek
Składniki:
  • 600 g buraków
  • 250 g zakwasu z buraków
  • 1 nieduże jabłko (ok. 150 g)
  • 80 g marchwi
  • 50 g pietruszki
  • 80 g selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g grzybów suszonych
  • 1 płaska łyżka soli (ok. 15g)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 6szt ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżka cukru (do smaku)
  • 1,5 litra wody + 250 g do moczenia grzybów
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: obrać 80 g marchwi, 50 g pietruszki i 80 g selera, pokroić na mniejsze kawałki. 600 g buraków obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko umyć, przekroić na 4 części, wydrążyć gniazdo nasienne. 3 ząbki czosnku obrać. Grzyby suszone (20 g) włożyć do miseczki, zalać 250 g ciepłej wody (1 szklanka), pozostawić do namoczenia na ok. 30 min, po tym czasie wyjąc grzyby, wodę po moczeniu zachować.

Krok 2 – Na dnie koszyczka ułożyć 6 szt. ziela angielskiego i 3 liście laurowe oraz namoczone grzyby.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić 600 g obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki buraków popychając je popychaczem – czas 20 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Buraki przełożyć do koszyczka, dzbanka nie myć.

Krok 5 – Do dzbanka włożyć obrane i pokrojona na mniejsze kawałki marchew, pietruszkę, seler, pokrojone na mniejsze części jabłka ze skórką i 3 ząbki czosnku. Wlać 200 g wody z moczenia grzybów oraz 1,5 litra wody, wsypać 1 łyżkę soli.  

Krok 6 – Do dzbanka włożyć koszyczek z grzybami i burakami. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować barszcz – temperatura 100˚C, czas 1 godzina, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z burakami. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąc z barszczu warzywa i jabłka.

Krok 8 – Do barszczu wlać 250 g zakwasu z buraków, dodać 1 czubatą łyżkę majeranku, 0,5 łyżeczki pieprzu oraz 1 łyżkę cukru. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 90˚C, czas 8 min, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, spróbować barszcz, ewentualnie doprawić zupę. Nie gotować .

Krok 10 – Barszcz podawać z pasztecikami, uszkami lub krokietami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek