Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Marynowana pierś z kurczaka z ryżem z warzywami w kremowym sosie musztardowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • ok. 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 200 g ryżu paraboiled
  • 1,5 łyżki soli do gotowania ryżu
  • 200 g młodej cukinii
  • 300 g marchewki
  • 1 nieduża papryka czerwona (ok 150g)
  • 80 g śmietanki 18%
  • 30 g musztardy sarepskiej (1 czubate łyżeczki)
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 500 g piersi z kurczaka  umyć, osuszyć , pokroić na skośne plastry grubości ok. 1cm. Do miseczki wsypać 1 łyżeczkę soli, ¾ łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki kurkumy mielonej, wlać 3 łyżki oleju. Wymieszać marynatę, włożyć do niej kurczaka i wymieszać tak, aby wszystkie kawałki były w marynacie.

Krok 2 – 200 g młodej cukinii umyć, pokroić w plastry ok. 1,5 – 2cm. Jeśli cukinia jest większa – oczyścić z nasion (po oczyszczeniu powinno być ok. 200 g). Marchew obrać, pokroić w plastry ok 1,5cm. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w nieduże kawałki.

Krok 3 – Ryż wsypać do koszyczka.

Krok 4 – Na tacce do gotowania na parze ułożyć pasek papieru do pieczenia, ułożyć na nim kawałki przyprawionego kurczaka. Tackę przykryć pokrywą.  

Krok 5 – W naczyniu miksującym umieścić nóż. Włożyć ok. 120 g pokrojonej papryki czerwonej, 200 g cukinii, ok. 280 g marchewki pokrojone na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 5.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć warzywa do pojemnika do gotowania na parze. Wyjąć nóż.

Krok 7 – Do naczynia miksującego wlać 1,2 litra (1200 g) wody, wsypać 1,5 łyżki soli, włożyć koszyczek z ryżem. Dzbanek zamknąć pojemnikiem do gotowania na parze z warzywami, przykryć tacką z kurczakiem. Gotować danie – program „Na parze”, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Pojemnik do gotowania na parze zdjąć z dzbanka. Zdjąć tackę z kurczakiem. Za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ryżem, poczekać aż obcieknie. Ryż wsypać do miski, dodać do niego ugotowane na parze warzywa, wsypać 0,5 łyżeczki drobnej soli i ¼ łyżeczki pieprzu (można więcej, do smaku). Ryż z warzywami wymieszać, trzymać w cieple.

Krok 9 – Z płynu po gotowaniu odmierzyć (pozostawić) 300 ml, pozostałą wodę wylać.

Krok 10 – W dzbanku założyć motylek, wlać 300 g płynu po gotowaniu ryżu, 80 g śmietanki 18%, dodać 2 czubate łyżeczki musztardy szczyptę pieprzu oraz 20 g mąki ziemniaczanej. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, ogrzewać sos – temperatura 100˚C, czas 2 minuty, prędkość 3.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, spróbować sos, ewentualnie posolić i wymieszać łopatką.

Krok 12 – Pierś z kurczaka podawać jako danie obiadowe z ryżem z warzywami, sosem musztardowym, surówką, posypane np. szczypiorkiem lub koperkiem.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
M.P.I.

Przepyszne!

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Rewelacja 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super 🙂

Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek