Krok 1 – Przygotować produkty: 60 g cebuli i 1 duży ząbek czosnku obrać, cebulę przekroić na mniejsze części. Por pokroić w kawałki ok 2 cm grubości. 250 g boczniaków pokroić na mniejsze kawałki, ok 3-4 cm.
50 g sera parmezan pokroić na kawałki 1,5-2cm (Jeśli używany jest ser tarty, pominąć ten etap).
Pęczek koperku drobno posiekać.
Krok 2 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć 60 g sera parmezan pokrojonego na mniejsze kawałki, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zetrzeć ser – czas 10 sekund, prędkość 10. (Jeśli używany jest ser tarty, pominąć ten etap).
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć ser do innego naczynia. Dzbanka nie myć.
Krok 4 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć 250 g pokrojonych na mniejsze kawałki boczniaków. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać boczniaki – czas 3 sekundy, prędkość 5.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć boczniaki do innego naczynia. Dzbanka nie myć.
Krok 6 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć pokrojone 60 g cebuli, 150 g pora i 1 ząbek czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 6.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać por i cebulę ze ścian naczynia. Wyjąć nóż, do dzbanka włożyć mieszadło. Wlać 30 g oliwy z oliwek, poddusić cebulę i czosnek – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, cebuli dodać posiekane boczniaki, wsypać 300 g ryżu arborio do risotto, wlać 100 g białego wina. Przemieszać ryż, por i grzyby łopatką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, wlać 500 g wody, wsypać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Przemieszać składniki łopatką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 12 minut, prędkość 1.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę, do risotto dodać 30 g miękkiego masła oraz starte 50 g parmezanu. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3. Pozostawić risotto bez wyjmowania z naczynia na ok 2 minuty.
Krok 11 – Otworzyć pokrywę, wyporcjować risotto na talerze, posypać posiekanym koperkiem.
Super! Lubię risotto pod różnymi postaciami 🙂 I zawsze robię w sam cooku psc 11 🙂 Wychodzi pycha!
Dziękujemy za komentarz. Miło słyszeć 🙂 Życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂