Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Risotto z porem i boczniakami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 mn
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 300 g ryżu arborio do risotto
  • 150 g pora (biała część)
  • 250 g boczniaków
  • 50 g sera parmezan w kawałku (lub tarty)
  • 60 g cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek koperku
  • 30 g miękkiego masła
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g białego wina
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast sera parmezan można użyć np. ser grana padano.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 60 g cebuli i 1 duży ząbek czosnku obrać, cebulę przekroić na mniejsze części. Por pokroić w kawałki ok 2 cm grubości. 250 g boczniaków pokroić na mniejsze kawałki, ok 3-4 cm.

50 g sera parmezan pokroić na kawałki 1,5-2cm (Jeśli używany jest ser tarty, pominąć ten etap).

Pęczek koperku drobno posiekać. 

Krok 2 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć 60 g sera parmezan pokrojonego na mniejsze kawałki, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zetrzeć ser – czas 10 sekund, prędkość 10. (Jeśli używany jest ser tarty, pominąć ten etap).

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć ser do innego naczynia. Dzbanka nie myć.

Krok 4 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć  250 g pokrojonych na mniejsze kawałki boczniaków. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać boczniaki – czas 3 sekundy, prędkość 5.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć boczniaki do innego naczynia. Dzbanka nie myć.

Krok 6 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć pokrojone 60 g cebuli, 150 g pora i 1 ząbek czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać por i cebulę ze ścian naczynia. Wyjąć nóż, do dzbanka włożyć mieszadło. Wlać 30 g oliwy z oliwek, poddusić cebulę i czosnek –  temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, cebuli dodać posiekane boczniaki, wsypać 300 g ryżu arborio do risotto, wlać 100 g białego wina. Przemieszać ryż, por i grzyby łopatką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, wlać 500 g wody, wsypać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Przemieszać składniki łopatką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 12 minut, prędkość 1.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, do risotto dodać 30 g miękkiego masła oraz starte 50 g parmezanu. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3. Pozostawić risotto bez wyjmowania z naczynia na ok 2 minuty.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, wyporcjować risotto na talerze, posypać posiekanym koperkiem.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aguś

Super! Lubię risotto pod różnymi postaciami 🙂 I zawsze robię w sam cooku psc 11 🙂 Wychodzi pycha!

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Miło słyszeć 🙂 Życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek