Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tarta z cukinią i łososiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8
Czas pieczenia:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 450 g młodej cukinii
  • 130 g łososia wędzonego w kawałku
  • 100 g cebuli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 60 g tartego sera żółtego do posypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich

 

Potrzebna będzie blacha do tarty średnicy ok 28cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Mocne schłodzenia ciasta przed pieczeniem zapobiega „opadaniu” boków ciasta przy wypieku.

Jeśli podczas pieczenia tarty podnosi się dno ciasta, należy otworzyć piekarnik i ostrożnie nakłuć widelcem powstające „bąble”.

Przygotowanie:

Krok 1 – 100 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze części. 500 g cukinii umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Jeśli cukinia jest większa, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Większe cukinie przeciąć wzdłuż tak, aby zmieściły się do otworu pokrywy tarczy.

Krok 2 – W naczyniu miksującym nr 1 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić cebulę i cukinię popychając go popychaczem – czas 20 sekund, prędkość 5.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Łopatką odsunąć warzywa na bok, założyć mieszadło. Wlać 30 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić warzywa – temperatura 85˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, odstawić dzbanek.

Krok 5 – Do naczynia miksującego nr 2 założyć nóż. Wsypać 250 g mąki pszennej uniwersalnej, dodać 150 g miękkiego masła, wbić 1 jajko, dodać 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, wyłożyć ciasto na stolnicę. Zagnieść dłońmi w kulę i lekko ją spłaszczyć. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok 0,5 godziny. Ciasto nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok 15 – 20min aż będzie lekko przypieczone. Podpieczony spód tarty wyjąć z piekarnika.

Krok 7 – W dzbanku założyć nóż, wlać 150 g śmietanki 30%, wbić 3 jajka, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 płaska łyżeczkę ziół prowansalskich. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 2.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Ze 130 g łososia wędzonego zdjąć skórę, widelcem podzielić łososia na mniejsze kawałki.

Krok 9 – Na upieczony spód tarty wyłożyć cukinię i kawałki łososia wędzonego. Wszystko zalać masą śmietanowo – jajową. Wyrównać łopatką, posypać 60 g tartego sera. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok. 3 min.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek