Składniki:
2 dojrzałe banany średniej wielkości (po obraniu ok 200 g)
2 jajka L
2 czubate łyżki mąki orkiszowej (lub pszennej uniwersalnej), ok 50 g
50 g mleka roślinnego lub zwykłego
Szczypta proszku do pieczenia ( ¼ łyżeczki)
Szczypta cynamonu
Szczypta drobnej soli
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1 – W naczyniu miksującym umieścić nóż. 2 Dojrzałe banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć je do naczynia miksującego. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować banany – czas 5 sekund, prędkość 8.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do bananów wbić 2 jajka, dodać 2 czubate łyżki mąki, 50 g mleka roślinnego lub zwykłego, szczyptę cynamonu, szczyptę soli i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia. Zamknąć pokrywę dzbanka zamknięta zaślepką, wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 4.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć ciasto do miski. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładać po 2 łyżki ciasta na jedną porcję, smażyć pancakes z obydwu stron na złoty kolor. Pancakes podawać na ciepło z sosem owocowym, czekoladowym, cukrem pudrem.