Składniki:
250 g mąki pszennej uniwersalnej
120 g cukru
200 g mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g oleju
1 łyżka soku z cytryny
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
2 cytryny
Kilka kropli aromatu cytrynowego do ciast
Lukier lub cukier puder do udekorowania babeczek.
Przygotowanie:
Krok 1 – Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę z dwóch cytryn, z 1 cytryny wycisnąć sok.
Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż i motylek do ubijania, wlać 200 g mleka i 50 g oleju, wbić 3 jaja, dodać 120 g cukru, sok z 1 cytryny oraz kilka kropli aromatu cytrynowego do ciast. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 4.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do masy wsypać 250 g mąki pszennej oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodać skórkę otartą z 2 cytryn. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia.
Krok 5 – Silikonowe lub papierowe foremki do muffinek napełniać ciastem prawie do pełna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok. 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.
Krok 6 – Po upieczeniu pozostawić babeczki chwilę do przestygnięcia, wyjąć z foremek, udekorować lukrem , posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi lub posypać cukrem pudrem.