Składniki:
4 szt małych piersi z kurczaka ( po ok 120g)
200 g serka ricotta
40 g tartego parmezanu lub sera grana padano
1 jajko
10 g liści świeżej mięty, dość drobno posiekanych
Skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka soli drobnej
0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
Przygotowanie:
Krok 1 – W naczyniu do gotowania na parze ułożyć paski papieru do pieczenia tak, aby para mogła swobodnie krążyć.
4 filety z kurczaka umyć, osuszyć, ułożyć na desce do krojenia. Za pomocą ostrego noża naciąć w nich dość głębokie kieszonki, przyprawić solą i pieprzem. Każdą porcję ułożyć nacięciem do góry na tacce do gotowania na parze.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 200 g serka ricotta, dodać 40 g tartego sera parmezan lub grana padano, skórkę otartą z 1 cytryny, ok 10 g posiekanych liści mięty, wbić 1 jajko, dodać 1 łyżeczkę drobnej soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka zamkniętą zaślepką, wymieszać farsz – czas 15 sekund, prędkość 3.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. Farsz nakładać w przygotowane porcje kurczaka wypełniając nacięcia, lekko rozchylając kieszonki. Porcje kurczaka należy ułożyć farszem do góry.
Krok 4 – Do naczynia miksującego wlać 600 ml wody, naczynie z kurczakiem ustawić na dzbanku, przykryć. Gotować na parze – program gotowanie na parze – czas 20 minut.
Krok 5 – Zdjąć pojemnik, wyporcjować kurczaka. Podawać np. z rissoto pomidorowym.