Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krokiety z mięsem z rosołu

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4-6
Czas smażenia:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 12-15 szt usmażonych naleśników

Farsz:

  • 500 g mięsa z rosołu bez kości, ostudzonego (można użyć z poprzedniego dnia)
  • 150 – 200 g gotowanych warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler)
  • 150 g cebuli
  • 40 g oleju
  • 1,5-2 łyżeczki soli (ilość zależy od „słoności” mięsa rosołowego)
  • ¾ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

 

Do panierowania i smażenia krokietów:

  • 2 jajka
  • Ok 50-80 g bułki tartej
  • Olej do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Schłodzone 500 g mięsa z rosołu bez kości pokroić na mniejsze kawałki (ok 2-3 cm). 150 g cebuli obrać, przekroić na 4 części. 150 – 200 g gotowanych warzyw z rosołu pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć  500 g pokrojonego na kawałki mięsa z rosołu. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę zmiksować mięso – czas 10 sekund, prędkość 10.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć mięso do innego naczynia. Dzbanka nie myć.

Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć  pokrojoną na kawałki cebulę, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować cebulę – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 40 g oleju, poddusić cebulę – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać 150 – 200 g pokrojonych na kawałki warzyw z rosołu. Zamknąć pokrywę, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do warzyw z cebulą dodać zmiksowane mięso, wsypać 1,5-2 łyżeczki soli (ilość zależy od „słoności” mięsa rosołowego), ¾ łyżeczki pieprzu, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego. Zamknąć pokrywę zamkniętą zaślepką, wymieszać farsz – czas 35 sekund, prędkość  4.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę. Farsz wykładać na naleśniki, zawinąć krokiety.

Krok 9 – 2 Jajka wybić do miseczki, dodać  50 ml wody, rozbić widelcem . 80 – 100 g bułki tartej  wysypać na płaski talerz. Krokiety maczać w jajku, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać gorące np. z sosem pieczarkowym i surówką.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
M.P.I.

Bardzo dobre! Ja farsz zrobiłam od razu, ale podzieliłam na mniejsze części i zamroziłam.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super pomysł 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek