Przygotowanie:
Krok 1 – 6 jajek przekroić na połówki, delikatnie wyjąć żółtka, białka ułożyć na półmisku płaską stroną do góry. 6 szt pomidorów suszonych osączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć żółtka z 6 jajek, 60 g osączonych z zalewy i pokrojonych na mniejsze kawałki pomidorów suszonych, 15 g łuskanych nasion słonecznika. Dodać 30 g gęstego majonezu (2 łyżki), 30 g gęstego jogurtu naturalnego, 0,5 łyżeczki soli sporą szczyptę pieprzu (ok ¼ łyżeczki). Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 8 sekund, prędkość 4.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścian naczynia. Ponownie zamknąć pokrywę, zmiksować – czas 8 sekund, prędkość 5.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łyżeczki nakładać porcje pasty do połówek białek, wypełniając je i formując na nich kopczyki. Udekorować listkami świeżej bazylii.