Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka makaronowa z ogórkiem i rzodkiewkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
8 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 200 g makaronu kolanka, muszelki lub innego dość drobnego
  • 1 łyżka soli do gotowania makaronu
  • 200 g ogórka świeżego
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek grubego szczypiorku
  • 1 litr wody (1000 g)

Sos:

  • 50 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 40 g gęstego majonezu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Uwaga – czas gotowania makaronu powinien być zgodny ze wskazówkami na opakowaniu.

Przygotowanie:

Krok 1 – 200 g ogórka świeżego umyć, osuszyć, odciąć końcówki, przekroić ogórki wzdłuż na pół. 1 pęczek rzodkiewek oczyścić z liści i korzeni, umyć. Pęczek szczypiorku posiekać nożem.

Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 włożyć mieszadło, wlać 1 litr wody (1000 g), wsypać 1 płaską łyżkę soli. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, zagotować wodę – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do dzbanka wsypać 200 g makaronu kolanka, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Gotować makaron – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1. Uwaga – czas gotowania makaronu powinien być zgodny ze wskazówkami na opakowaniu.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, odcedzić makaron przez koszyczek (lub sitko), przelać zimną wodą, odstawić do ostudzenia.

Krok 5 – Dzbanek opłukać, osuszyć. W dzbanku nr 1 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić 200 g przygotowanych ogórków i 1 pęczek oczyszczonych rzodkiewek popychając je popychaczem. – czas 12 sekund, prędkość 5.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Dzbanek odstawić.

Krok 7 – W dzbanku nr 2 umieścić nóż, włożyć 1 obrany ząbek czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać czosnek – czas 8 sekund, prędkość 8.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać czosnek ze ścian naczynia.

Krok 9 – Do dzbanka z czosnkiem dodać 50 g gęstego jogurtu, 40 g gęstego majonezu, 1 czubatą łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 1 płaską łyżeczkę drobnej soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywą z zamkniętą zaślepką, wymieszać sos – czas 8 sekund, prędkość 3.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, zdjąć dzbanek.

Krok 11 – Do dzbanka nr 1 z ogórkiem i rzodkiewkami włożyć mieszadło (warzywa przesunąć łopatką), wsypać wystudzony makaron, za pomocą łopatki przełożyć przygotowany sos. Zamknąć pokrywą, wymieszać sałatkę – czas 1 minuta, prędkość 2.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, sałatkę wyporcjować i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek