Krok 1 – W naczyniu miksującym nr 1 umieścić nóż, włożyć 60 g sera grana padano pokrojonego na kawałki ok 1-2cm. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 10. Jeśli używany jest ser tarty – pominąć ten krok.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąć nóż, ser przełożyć do miseczki. Naczynie miksujące przetrzeć ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
Krok 3 – W naczyniu miksującym nr 2 umieścić nóż, włożyć 120 g obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki cebuli, 2 ząbki obranego czosnku i kawałki papryczki chilli oczyszczone z nasion. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę i czosnek ze ścian naczynia. Wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Wlać 20 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić cebulę – temperatura 95˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać tuńczyka osączonego z zalewy (2 puszki), wlać 150 g białego wina, najlepiej półwytrawnego. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, gotować sos – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do dzbanka dodać 400 g passaty pomidorowej, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować sos – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, spróbować sos, doprawić wg uznania solą, pieprzem, cukrem, chilli. Wymieszać łopatką. Dzbanek z sosem odstawić.
Krok 8 – Do naczynia miksującego nr 1 włożyć mieszadło, wlać 1,2 litra wody (1200 g), wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, zagotować wodę – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do dzbanka wsypać 400 g makaronu (rurki, kokardki), zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Gotować makaron – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1. Uwaga – czas gotowania makaronu powinien być zgodny ze wskazówkami na opakowaniu.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, odcedzić makaron przez koszyczek (lub sitko). Makaron wsypać do dzbanka nr 2 z sosem tuńczykowym, wymieszać łopatką.
Krok 11 – Makaron podawać posypany serem grana padano i posiekanymi listkami bazylii.