Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Klopsiki szwedzkie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4-6
Czas gotowania:
10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Klopsiki

  • 400 g mięsa wołowego bez kości (łopatka, karkówka, na gulasz)
  • 300 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
  • 80 g cebuli
  • 80 g bułki tartej
  • 1 jajko L
  • 100 g mleka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego

Sos

  • 400 g wywaru mięsnego lub z warzyw
  • 150 g śmietanki 18%
  • 1 czubata łyżeczka musztardy (20 g)
  • 2 -3 łyżeczki sosu sojowego
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwagi – klopsiki można przygotować na parze – ułożyć je w naczyniu do gotowania na parze, zamknąć pokrywą. Do dzbanka wlać 1 litr wody. Gotować program gotowanie na parze przez 20 minut.

Wskazówki – można użyć gotowego mięsa mielonego wołowego i wieprzowego, należy wówczas pominąć kroki dotyczące siekania mięsa.

Przygotowanie:

Krok 1 – 400 g mięsa wołowego i 300 g mięsa wieprzowego umyć, osuszyć, pokroić w kawałki ok 2 cm. 80 g cebuli i 1 duży ząbek czosnku obrać, cebulę przekroić na mniejsze części.

Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 włożyć nóż, dodać 80 g obranej, przekrojonej na mniejsze części cebuli oraz 1 ząbek czosnku, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Posiekać- czas 6 sekund, obroty 8.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę na dno naczynia, dodać 200 g pokrojonego na kawałki mięsa wołowego, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać mięso – czas 18 sekund, prędkość 8.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż i założyć go w naczyniu nr 2. Do naczynia z nożem (2) włożyć 200 g mięsa wołowego pokrojonego na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać mięso – czas 18 sekund, prędkość 8.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć mięso do naczynia nr 1 (z pierwszą częścią mięsa).

Krok 6 – Do naczynia miksującego nr 2 z nożem włożyć 300 g pokrojonego mięsa wieprzowego. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać mięso – czas 12 sekund, prędkość 8.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do posiekanego mięsa wieprzowego dodać mięso wołowe z naczynia nr 1. (Dzbanek nr 1 umyć, osuszyć).

Krok 8 – Dodać 80 g bułki tartej, wlać 100 g mleka, wybić 1 jajko, dodać 1 pełną łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu mielonego. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę – czas 25 sekund, prędkość 4.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, Masę mięsną odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.

Krok 10 – Masę mięsną wyjąć do miski, za pomocą dłoni zwilżonych wodą podzielić mięso na klopsiki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Klopsiki układać na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec – temperatura 180˚C, czas ok. 15 minut, aż będą lekko brązowe.

Krok 11 – Przygotować sos: Do małej miseczki włożyć 40 g mąki pszennej i 40 g miękkiego masła, rozetrzeć na gładką masę (np. widelcem).

Krok 12 – W naczyniu miksującym nr 1 umieścić motylek, wlać 400 g wywaru z mięsa lub warzyw, dodać 150 g śmietanki 18%, 1czubatą łyżeczkę musztardy, 2-3 łyżeczki sosu sojowego, sól i pieprz do smaku (ilość zależy od smaku wywaru). Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, gotować sos – temperatura 100˚C, czas 7 minut, prędkość 1.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, do sosu dodać roztarte masło z mąką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, wymieszać – temperatura 90˚C, czas 2 minuty, prędkość 2.

Krok 14 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić sos.

Krok 15 – Klopsiki podawać z sosem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek