Krok 1 – 400 g mięsa wołowego i 300 g mięsa wieprzowego umyć, osuszyć, pokroić w kawałki ok 2 cm. 80 g cebuli i 1 duży ząbek czosnku obrać, cebulę przekroić na mniejsze części.
Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 włożyć nóż, dodać 80 g obranej, przekrojonej na mniejsze części cebuli oraz 1 ząbek czosnku, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Posiekać- czas 6 sekund, obroty 8.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę na dno naczynia, dodać 200 g pokrojonego na kawałki mięsa wołowego, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać mięso – czas 18 sekund, prędkość 8.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż i założyć go w naczyniu nr 2. Do naczynia z nożem (2) włożyć 200 g mięsa wołowego pokrojonego na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać mięso – czas 18 sekund, prędkość 8.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć mięso do naczynia nr 1 (z pierwszą częścią mięsa).
Krok 6 – Do naczynia miksującego nr 2 z nożem włożyć 300 g pokrojonego mięsa wieprzowego. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać mięso – czas 12 sekund, prędkość 8.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do posiekanego mięsa wieprzowego dodać mięso wołowe z naczynia nr 1. (Dzbanek nr 1 umyć, osuszyć).
Krok 8 – Dodać 80 g bułki tartej, wlać 100 g mleka, wybić 1 jajko, dodać 1 pełną łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu mielonego. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę – czas 25 sekund, prędkość 4.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, Masę mięsną odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Krok 10 – Masę mięsną wyjąć do miski, za pomocą dłoni zwilżonych wodą podzielić mięso na klopsiki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Klopsiki układać na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec – temperatura 180˚C, czas ok. 15 minut, aż będą lekko brązowe.
Krok 11 – Przygotować sos: Do małej miseczki włożyć 40 g mąki pszennej i 40 g miękkiego masła, rozetrzeć na gładką masę (np. widelcem).
Krok 12 – W naczyniu miksującym nr 1 umieścić motylek, wlać 400 g wywaru z mięsa lub warzyw, dodać 150 g śmietanki 18%, 1czubatą łyżeczkę musztardy, 2-3 łyżeczki sosu sojowego, sól i pieprz do smaku (ilość zależy od smaku wywaru). Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, gotować sos – temperatura 100˚C, czas 7 minut, prędkość 1.
Krok 13 – Otworzyć pokrywę, do sosu dodać roztarte masło z mąką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, wymieszać – temperatura 90˚C, czas 2 minuty, prędkość 2.
Krok 14 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić sos.
Krok 15 – Klopsiki podawać z sosem.