Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
15 min
Czas pieczenia:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Jaskółcze gniazda

  • 500 g mięsa wieprzowego z łopatki lub mięsa mielonego wieprzowego
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 80 g cebuli
  • 40 g bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 20 g oleju

Sos chrzanowy:

  • 200 g chrzanu tartego w słoiczku
  • 50 ml śmietanki 18%
  • 40 g cebuli
  • 300 g wody
  • 20 g oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  •  szczypta pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 25 g mąki pszennej
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Kotlety można obtoczyć w bułce tartej i smażyć ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Zdjąć z patelni na ręczniki papierowe i osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Przygotowanie:

Krok 1 – Cebule obrać, przekroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 włożyć nóż i 40 g cebuli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia, dodać 20 g oleju. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Temperatura 85˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, dodać 300 g wody, 200 g chrzanu ze słoiczka, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, pół łyżeczki cukru. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Gotować sos – temperatura 95˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka. W miseczce rozmieszać 25 g mąki pszennej i 50 g śmietanki 18% tak, aby nie było grudek, dodać do sosu, dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Zamknąć pokrywę, wymieszać sos – temperatura 95˚C, czas 2 minuty, prędkość 2.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, spróbować sos, ewentualnie doprawić. Aby sos miał gładką konsystencję można go zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 8.

Krok 7 – Zdjąć dzbanek nr 1 z sosem, odstawić.

Krok 8 – 500 g mięsa z łopatki umyć, osuszyć, pokroić w kawałki ok 2cm.

Krok 9 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć nóż, dodać 80 g obranej, przekrojonej na mniejsze części cebuli, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Posiekać- czas 6 sekund, obroty 6.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę na dno naczynia, dodać 500 g pokrojonego mięsa, Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać mięso – czas 15 sekund, prędkość 8. (Jeśli jest mięso mielone, pominąć ten krok).

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, do mięsa dodać 20 g oleju, wybić 1 jajko, 40 g bułki tartej, 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę majeranku. Wymieszać – czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, masę mięsną wyjąć, podzielić na 6 jednakowych porcji. Każdą porcję uformować w kształcie płaskiego placuszka, na środku każdego ułożyć jajko ugotowane na twardo, oblepić jajko masą mięsną. Porcje mięsa z jakami ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec – temperatura 180˚C, czas 23-30 minut aż będą lekko brązowe.

Krok 13 – Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem,  przekrojone na 2- 3 części polane sosem chrzanowym.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek