Krok 1 – Przygotować jabłka: 1 kg jabłek obrać, przekroić na 4 części, wydrążyć gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokroić jeszcze w poprzek na połówki.
Krok 2 – W dzbanku nr. 1 umieścić nóż, włożyć przygotowane jabłka. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 15 sekund, prędkość 5.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. W dzbanku z jabłkami umieścić mieszadło, wlać 50 g wody. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do jabłek dodać 50 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu i sok z połowy cytryny. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie dosłodzić. Dzbanek odstawić.
Krok 6 – Do naczynia miksującego nr. 2 założyć nóż. Włożyć 60 g masła pokrojonego na kilka kawałków oraz 80 g orzechów włoskich łuskanych, 80 g mąki i 80 g cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Mieszać kruszonkę – czas 20 sekund, prędkość 5.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć kruszonkę do innego naczynia.
Krok 8 – Do naczynia miksującego nr. 2 wlać 250 g mleka, dodać 50 g pokruszonych drożdży, wsypać 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 500 g mąki, 95 g cukru, 2 jajka, 100 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabianie ciasta, czas 2 minuty, prędkość 2.
Krok 10 – Uchylić pokrywę, ciasto pozostawić do wyrastania na 30 minut.
Krok 11 – Zamknąć pokrywę dzbanka z ciastem, wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 3.
Krok 12 – Ciasto wyłożyć na stolnicę, z ciasta uformować podłużny walec, podzielić na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę, następnie rozwałkować je na placki grubości ok 1cm. Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na kolejne 30 minut.
Krok 13 – W każdym placuszku, na środku zrobić zagłębienia na jabłka. W zagłębienia wyłożyć farsz z jabłek. Każdą drożdżówkę obficie posypać kruszonką.
Krok 14 – Drożdżówki włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 20 minut aż kruszonka będzie rumiana.
Krok 15 – Wyjąć z piekarnika, ostudzić.