Krok 1 – Do naczynia miksującego nr. 1 założyć nóż, wsypać 200 g płatków owsianych, 170 g mąki pszennej, szczyptę soli, 120 g cukru, wlać 150 g oleju, dodać w łyżeczkę proszku do pieczenia, 80 g jogurtu naturalnego. Założyć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 2 minuty, prędkość 3.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, 3/4 ciasta wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić masę na dnie formy i dokładnie ugnieść. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C na ok. 6-7 minut. Po podpieczeniu wyjąć z piekarnika.
Krok 3 – Do naczynia miksującego nr. 2 założyć nóż, włożyć 450 g daktyli. Założyć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 8.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, założyć mieszadło. Wlać 120 g wody, dodać 35 g soku z cytryny. Założyć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Ogrzewać – temperatura 900C, czas 4 minuty, prędkość 1.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę naczynia, łopatką zgarnąć masę na podpieczone ciasto w formie, wyrównać na całej powierzchni.
Krok 6 – Pozostałe ciasto pokruszyć na masę z daktyli. Ciasto wstawić do nagrzanego do 1800C piekarnika. Piec ok. 30-40 minut, aż ciasto się przyrumieni.
Krok 7 – Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystudzenia.