Krok 1 – Przygotować produkty: Mięso z indyka pokroić w kawałki ok 2 cm, warzywa obrać.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić trzpień i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć naczynie pokrywą tarczy, pokroić por – czas 5 sekund, prędkość 6. Otworzyć pokrywę, przełożyć tarczę na drugą stronę – opcja tarcia. Zamknąć naczynie pokrywą tarczy, zetrzeć marchew, seler i pietruszkę – czas 8 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, za pomocą łopatki wyjąć warzywa do innego naczynia. W urządzeniu umieścić nóż, włożyć warzywa, wlać oliwę. Zamknąć pokrywę dzbanka. Otworzyć zaślepkę, poddusić warzywa – temperatura 120˚C, czas 8 min, prędkość 1.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę. Do warzyw dodać połowę mięsa (200 g) zamknąć pokrywę.
Krok 5 – Posiekać mięso – czas 11 sekund, prędkość 7. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia.
Krok 6 – Do naczynia miksującego włożyć drugą część mięsa – 200 g. Zamknąć pokrywę. Posiekać mięso – czas 11 sekund, obroty 7.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do naczynia dołożyć zmiksowane wcześniej mięso z warzywami, wsypać przyprawy, zamknąć pokrywę i wymieszać masę – czas 20 sekund, prędkość 4.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, przy pomocy łopatki wyjąć masę mięsną do miski. Z masy uformować 4 owalne/okrągłe pulpety. W pojemniku do gotowania na parze położyć paski papieru do pieczenia szerokości przygotowanych pulpetów, tak, aby para mogła swobodnie krążyć w pojemniku. Mięso ułożyć na papierze do pieczenia, posypać słodką papryką, lekko skropić oliwą z oliwek. Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, zamknąć pojemnikiem z mięsem, przykryć pokrywą i gotować – temperatura 105˚C, czas 30 minut, prędkość 1.
Krok 9 – Pulpety wyjąć z pojemnika, podawać jako danie obiadowe z dodatkiem np. sosu koperkowego, grzybowego lub innego, z kaszą lub puree ziemniaczanego i warzywami.
Bardzo smaczne pulpety. Podawałam z warzywami z wody a wszystko okraszone masełkiem. Polecam.
Dziękujemy za komentarz 🙂 Bardzo nas to cieszy. Pozdrawiamy serdecznie 🙂