Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pulpety z indyka z warzywami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 400 g mięsa udźca z indyka bez skóry i kości
  • 100 g marchwi
  • 40 g korzenia selera
  • 40 g korzenia pietruszki
  • 40 g pora (biała część)
  • 30 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 ml wody (miarka)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: Mięso z indyka  pokroić w kawałki ok 2 cm, warzywa obrać.

Krok 2 – W  naczyniu miksującym umieścić trzpień i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć naczynie  pokrywą tarczy, pokroić  por – czas 5 sekund, prędkość 6. Otworzyć pokrywę, przełożyć tarczę na drugą stronę – opcja tarcia. Zamknąć naczynie  pokrywą tarczy, zetrzeć marchew, seler i pietruszkę  – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień,  za pomocą łopatki wyjąć warzywa do innego naczynia. W urządzeniu umieścić nóż, włożyć warzywa, wlać oliwę. Zamknąć pokrywę dzbanka. Otworzyć zaślepkę, poddusić warzywa – temperatura 120˚C, czas 8 min, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę.  Do warzyw dodać połowę mięsa (200 g) zamknąć pokrywę.

Krok 5 – Posiekać mięso – czas 11 sekund, prędkość 7. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki  przełożyć masę do innego naczynia.

Krok 6 – Do naczynia miksującego włożyć drugą część mięsa – 200 g. Zamknąć pokrywę. Posiekać mięso – czas 11 sekund, obroty 7.

Krok 7 – Otworzyć  pokrywę,  do naczynia dołożyć zmiksowane wcześniej mięso z warzywami, wsypać przyprawy, zamknąć pokrywę i wymieszać masę – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę,  przy pomocy łopatki wyjąć masę mięsną do miski. Z masy uformować 4 owalne/okrągłe pulpety. W pojemniku do gotowania na parze położyć paski papieru do pieczenia szerokości przygotowanych pulpetów, tak, aby para mogła swobodnie krążyć w pojemniku. Mięso ułożyć na papierze do pieczenia, posypać słodką papryką, lekko skropić oliwą z oliwek. Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, zamknąć pojemnikiem z mięsem, przykryć pokrywą i gotować – temperatura 105˚C, czas 30 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Pulpety  wyjąć z pojemnika, podawać  jako danie obiadowe z dodatkiem  np. sosu koperkowego, grzybowego lub innego, z kaszą lub  puree ziemniaczanego i warzywami.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

Bardzo smaczne pulpety. Podawałam z warzywami z wody a wszystko okraszone masełkiem. Polecam.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz 🙂 Bardzo nas to cieszy. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek