Krok 1 – Przygotować produkty: 400g mięsa wieprzowego umyć , pokroić w kawałki ok 2cm. Ze 140g boczku zdjąć skórę, boczek pokroić w kostkę ok 1cm. 150 g cebuli i 3 ząbki czosnku obrać, każdą cebulę przekroić na 4 części. 120 g marchwi, 50 g pietruszki i 50 g selera obrać, ze 180g papryki usunąć nasiona i przekroić ją na mniejsze kawałki.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić trzpień i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywę tarczy, pokroić marchew, pietruszkę, seler, paprykę i ogórki kiszone – czas 25 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę tarczy, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć warzywa do innego naczynia. Dzbanek opłukać, osuszyć. W dzbanku umieścić nóż. Włożyć cebulę i czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka, z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Wlać 2 łyżki oleju, zamknąć pokrywę i zaślepkę, zeszklić cebulę i czosnek – temperatura 100˚ C, czas 5 minut, prędkość 1.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać mięso i boczek, wlać 500g bulionu, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę papryki mielonej wędzonej, szczyptę papryczki chilli mielonej, 1 łyżeczkę majeranku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2-3 ziarna jałowca. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować gulasz – temperatura 105˚C, czas 35 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mięsa dodać pokrojone wcześniej warzywa i majeranek. Zamknąć pokrywę dzbanka, dalej gotować gulasz – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.
Krok 7 – W miseczce wymieszać mąkę, wodę i koncentrat pomidorowy. Otworzyć pokrywę, dodać koncentrat do gulaszu. Zagotować – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.
Krok 8 – Gulasz podawać z pieczywem lub np. z kluskami, kopytkami czy makaronem.
Gulasz smaczny, ale w przepisie na urządzeniu jest błąd w kroku 4. Temperatura do podsmażenia cebuli ustawiona jest na 0. i trzeba zmienić ja samemu.
Dziękujemy za komentarz. Sprawdzimy i poprawimy.
czy jest w planie ulepszenie aplikacji w urządzeniu do poziomu jaki jest w lidlomixie?
Dziękujemy za komentarz. Czy chodzi Panu o aplikację z przepisami na telefon?
TEN CAŁY PRZEPIS TO LIPNA POWIEŚĆ ,A NIE PRZEPIS.
Panie Jerzy, dziękujemy za recenzję przepisu. A może Pan doprecyzować, dlaczego ten przepis się Panu nie podoba?
Gulasz pycha! Mięsko wychodzi mięciutkie. Nie dodałam boczku, za to dałam pieczarki. Jedyna sugestia- uważam, że w przepisie jest podane za dużo mąki.
Dziękujemy za komentarz i sugestię poprawy przepisu.
Gulasz przepyszny. Robiłem wszystko zgodnie z przepisem. Coś pięknego 😍