Krok 1 – Przygotować produkty: pieczarki umyć, czosnek obrać. Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę i obrać.
Krok 2 – Do naczynia miksującego włożyć trzpień i tarczę stroną do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić pieczarki – czas 10 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki wyjąć zawartość dzbanka do innego naczynia.
Krok 4 – W dzbanku umieścić mieszadło. Włożyć pokrojone pieczarki dodać olej do smażenia, wsypać szczyptę soli i pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić pieczarki – temperatura 120˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, przełożyć pieczarki do innego naczynia, umyć i osuszyć dzbanek.
Krok 6 – Do dzbanka założyć nóż, włożyć czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać czosnek – czas 6 sekund, prędkość 6. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać czosnek ze ścian naczynia. Do naczynia włożyć bazylię, awokado, wcisnąć sok z połowy cytryny, wlać oliwę z oliwek i wodę. Dodać sól i pieprz, zamknąć pokrywę dzbanka i zmiksować – czas 8 sekund, prędkość 6.
Krok 7 – Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, nie płukać wodą i przełożyć do większej miski lub garnka. Do gorącego makaronu dodać przygotowane awokado i pieczarki, wymieszać.
Krok 8 – Wyporcjować na talerze, posypać parmezanem i orzeszkami pinii.