Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować produkty: Piersi kaczki umyć, za pomocą ostrego noża naciąć skórę. Przyprawić solą, pieprzem i cynamonem, w nacięcia skóry włożyć goździki. Pomarańczę umyć, pokroić w półplasterki.
Krok 2 – Piersi kaczki włożyć do woreczków, dodać miód, włożyć pomarańcze i zapakować próżniowo.
Krok 3 – Do dzbanka włożyć torebki z piersiami kaczki, wlać wodę – tyle, żeby przykryć kaczkę (ok 1,5 litra). Torebki z mięsem powinny być całkowicie przykryte wodą.
Krok 4 – Zamknąć pokrywę dzbanka, gotować sous vide – temperatura 65˚C, czas 90 minut.
Krok 5 – Po ugotowaniu wyjąc kaczkę z torebek, osączyć z powstałego sosu, obsmażyć krótko z obydwu stron na rozgrzanym maśle, razem z pomarańczami.