Krok 1 – Przygotować produkty: marchew obrać, pokroić w plastry, ułożyć w pojemniku do gotowania na parze. Zagotować wodę w czajniku, kaszę wsypać do koszyczka do gotowania i przelać ją wrzątkiem.
Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać 1,5 litra wody, włożyć koszyczek z kaszą, zamknąć pojemnikiem do gotowania na parze z wyłożoną marchewką. Gotować – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość 1.
Krok 3 – Zdjąć pojemnik, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z kaszą. Wylać wodę z dzbanka i umyć go. Kaszę i marchewkę ostudzić.
Krok 4 – W pojemniku do miksowania umieścić nóż, włożyć kaszę, marchew, dodać białko jaja, mąkę ziemniaczaną. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować masę – czas 30 sekund, prędkość 6.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. W pojemniku do gotowania na parze ułożyć paski papieru do pieczenia szerokości ok. 2cm tak, aby para mogła swobodnie przedostać się do pojemnika (nieszczelnie). Dłońmi zwilżonymi wodą lepić nieduże kluski w kształcie kulek i układać je w pojemniku do gotowania na parze. Przykryć pojemnik.
Krok 6 – Do dzbanka wlać 1 litr wody, zamknąć pojemnikiem z kluskami, gotować na parze – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość 1.
Krok 7 – Zdjąć pojemnik, odstawić go na bok nie otwierając i nie wyjmując klusek.
Krok 8 – Wylać wodę z dzbanka, opłukać go i osuszyć. W dzbanku umieścić nóż, wsypać orzechy włoskie. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać orzechy – czas 6 sekund, prędkość 6.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do orzechów dodać masło. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, podsmażyć orzechy – temperatura 110˚C, czas 4 minuty, prędkość 1, obroty wsteczne.
Krok 10 – Przez otwór w pokrywie wlać miód, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
Krok 11 – Kluski wyłożyć na talerze. Podawać na ciepło, polane miodem z orzechami.